Niezwykle aromatyczna karkówka duszona w słodko-pikantnym sosie. Pycha! :)
Karkówka w sosie pomarańczowo-miodowym - składniki:
- 0,5 kg karkówki
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 0,5 szklanki wody
- 3 łyżki miodu
- mąka do obtoczenia mięsa
- olej do smażenia
Karkówka w sosie pomarańczowo-miodowym - składniki na marynatę:
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki majeranku
- 0,5 łyżeczki rozmarynu
- 0,5 łyżeczki czosnku suszonego
Karkówka w sosie pomarańczowo-miodowym - przepis:
- Mięso oczyść, osusz i pokrój w plastry. Olej wymieszaj ze wszystkimi przyprawami. Powstałą marynatą dokładnie, z każdej ze stron, natrzyj mięso. Zamarynowane mięso wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Po upływie powyższego czasu obtocz mięso w mące.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż mięso do czasu uzyskania rumianego koloru.
- Karkówkę przełóż do garnka. Wlej sok pomarańczowy, wodę i miód. Wymieszaj. Karkówkę gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 45-60 minut - do miękkości. W razie potrzeby, pod koniec gotowania, dopraw sos solą i pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz