poniedziałek, 2 sierpnia 2021

Karkówka w sosie pomarańczowo-miodowym

Niezwykle aromatyczna karkówka duszona w słodko-pikantnym sosie. Pycha! :)
Karkówka w sosie pomarańczowo-miodowym

Karkówka w sosie pomarańczowo-miodowym - składniki:

  • 0,5 kg karkówki
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki miodu
  • mąka do obtoczenia mięsa 
  • olej do smażenia

Karkówka w sosie pomarańczowo-miodowym - składniki na marynatę:

  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki czosnku suszonego


Karkówka w sosie pomarańczowo-miodowym - przepis:

  • Mięso oczyść, osusz i pokrój w plastry. Olej wymieszaj ze wszystkimi przyprawami. Powstałą marynatą dokładnie, z każdej ze stron, natrzyj mięso. Zamarynowane mięso wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. 
  • Po upływie powyższego czasu obtocz mięso w mące. 
  • Na patelni rozgrzej olej i smaż mięso do czasu uzyskania rumianego koloru. 
  • Karkówkę przełóż do garnka. Wlej sok pomarańczowy, wodę i miód. Wymieszaj. Karkówkę gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 45-60 minut - do miękkości. W razie potrzeby, pod koniec gotowania, dopraw sos solą i pieprzem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz