niedziela, 8 sierpnia 2021

Kluski leniwe z ziemniakami

Przepyszne kluski leniwe z ziemniakami podane z sosem truskawkowym i jogurtem naturalnym. Wyśmienite danie, idealne na letnie, słoneczne dni. :)
Kluski leniwe z ziemniakami


Kluski leniwe z ziemniakami - składniki na leniwe:

  • 300 g ziemniaków
  • 250 g twarogu tłustego lub półtłustego
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej 
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

Kluski leniwe z ziemniakami - składniki na sos truskawkowy:

  • 300 g truskawek
  • 3,5 łyżki cukru trzcinowego


Kluski leniwe z ziemniakami - przepis:

  • Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Dobrze odcedź. Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę razem z twarogiem. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • Do ziemniaków z twarogiem dodaj jajko, mąkę, cukier i szczyptę soli. Zagnieć ciasto. Jeśli ciasto będzie mocno klejące, możesz podsypać je odrobiną mąki, ale nie za dużo, ponieważ kluski będą twarde.
  • W dużym garnku zagotuj wodę z solą.
  • Ciasto podziel na trzy części. Każdą część uformuj na kształt wałka i pokrój na podłużne kawałki.
  • Na wrzątek wrzucaj leniwe i gotuj przez 2 minuty, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
  • Przygotuj sos truskawkowy. Truskawki wraz z cukrem przełóż do garnka. Zagotuj. Po zagotowaniu zmiksuj truskawki blenderem na mus.
  • Kluski leniwe z ziemniakami podawaj z sosem truskawkowym i jogurtem naturalnym.
    Kluski leniwe z ziemniakami

    Kluski leniwe z ziemniakami

    Kluski leniwe z ziemniakami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz