Przepyszne kluski leniwe z ziemniakami podane z sosem truskawkowym i jogurtem naturalnym. Wyśmienite danie, idealne na letnie, słoneczne dni. :)
Kluski leniwe z ziemniakami - składniki na leniwe:
300 g ziemniaków
250 g twarogu tłustego lub półtłustego
1 jajko
100 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
szczypta soli
Kluski leniwe z ziemniakami - składniki na sos truskawkowy:
300 g truskawek
3,5 łyżki cukru trzcinowego
Kluski leniwe z ziemniakami - przepis:
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Dobrze odcedź. Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę razem z twarogiem. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
Do ziemniaków z twarogiem dodaj jajko, mąkę, cukier i szczyptę soli. Zagnieć ciasto. Jeśli ciasto będzie mocno klejące, możesz podsypać je odrobiną mąki, ale nie za dużo, ponieważ kluski będą twarde.
W dużym garnku zagotuj wodę z solą.
Ciasto podziel na trzy części. Każdą część uformuj na kształt wałka i pokrój na podłużne kawałki.
Na wrzątek wrzucaj leniwe i gotuj przez 2 minuty, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Przygotuj sos truskawkowy. Truskawki wraz z cukrem przełóż do garnka. Zagotuj. Po zagotowaniu zmiksuj truskawki blenderem na mus.
Kluski leniwe z ziemniakami podawaj z sosem truskawkowym i jogurtem naturalnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz