Masz ochotę na pyszne, efektowne, a zarazem proste i szybkie w przygotowaniu zapiekanki? Zapraszam na wyśmienite, kolorowe zapiekanki z pieczarkami, papryką czerwoną, żółtą i zieloną oraz szynką.
Kolorowe zapiekanki - składniki:
1 długa bagietka (u mnie duża bagietka paryska)
500 g pieczarek
1 papryka czerwona
0,5 papryki żółtego
0,5 papryki zielonej
150 g szynki
150 g sera żółtego
około 3 łyżeczki masła
przyprawy: sól i pieprz
olej do smażenia
Kolorowe zapiekanki - przepis:
Bagietkę podziel na dwie lub trzy równe części. Każdą z nich przekrój wzdłuż na pół.
Pieczarki oczyść, osusz i pokrój w cienkie półplasterki.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, wrzuć pieczarki i smaż do czasu całkowitego odparowania płynu. Pod koniec smażenia dopraw pieczarki pieprzem i solą.
Papryki i szynkę pokrój w drobną kostkę.
Każdy kawałek bagietki posmaruj cienką warstwą masła. Kolejno na każdej z nich wyłóż pieczarki, paprykę, szynkę i starty na dużych oczkach tarki ser żółty.
Zapiekanki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz