wtorek, 31 sierpnia 2021

Kotlety z kaszy jęczmiennej

Pyszne, bezmięsne kotlety z kaszy jęczmiennej z dodatkiem marchewki i sera żółtego, które stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych kotletów mielonych.
Kotlety z kaszy jęczmiennej



Kotlety z kaszy jęczmiennej - składniki:

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 3 ugotowane marchewki
  • 100 g sera żółtego
  • 2 jajka
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotletów + olej do smażenia


Kotlety z kaszy jęczmiennej - przepis:

  • W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jęczmienną. Kaszę wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 i 1/3 szklanki wody z dwoma łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć kaszę, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Odkryj garnek i odstaw kaszę do całkowitego ostudzenia.
  • Do ostudzonej kaszy dodaj ugotowaną marchewkę startą na dużych oczkach tarki, ser żółty starty na średnich oczkach tarki, jajka, posiekaną natkę pietruszki, 3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz i zioła prowansalskie.Dokładnie wymieszaj. 
  • Z przygotowanej masy formuj wilgotnymi dłońmi niewielkie, okrągłe kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej. 
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety z kaszy jęczmiennej

Kotlety z kaszy jęczmiennej



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz