Delikatne, pyszne klopsiki z dodatkiem ryżu w pysznym, aromatycznym sosie pomidorowym z papryką i cukinią.
Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie warzywnym - składniki:
- 600 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 2 jajka
- mąka do obtoczenia klopsików
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 papryki
- 1 cukinia
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 50 ml śmietany kremówki 30%
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek suszony, bazylia, oregano, majeranek
- olej do smażenia
Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie warzywnym - przepis:
- Do miski przełóż mięso mielone, dodaj ryż, jajka, sól, pieprz, czosnek suszony, paprykę słodką, paprykę ostrą i majeranek. Wymieszaj na jednolitą masę.
- Z powstałej masy uformuj niewielkie klopsiki. Obtocz w mące.
- Na dobrze rozgrzanym oleju obsmaż klopsiki na rumiano.
- Klopsiki przełóż na talerz.
- Na patelni po smażeniu klopsików, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż do zeszklenia.
- Na patelnię dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Smaż przez 5 minut, często mieszając.
- Na patelnię wlej bulion, dodaj koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką, bazylią i oregano. Wlej śmietanę kremówkę. Wymieszaj.
- Na patelnię dodaj wcześniej podsmażone klopsiki. Całość duś na niewielkiej mocy palnika przez około 15 minut - do zgęstnienia sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz