czwartek, 26 sierpnia 2021

Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie warzywnym

Delikatne, pyszne klopsiki z dodatkiem ryżu w pysznym, aromatycznym sosie pomidorowym z papryką i cukinią.
Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie warzywnym



Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie warzywnym - składniki:

  • 600 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 2 jajka
  • mąka do obtoczenia klopsików
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 papryki
  • 1 cukinia
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 50 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek suszony, bazylia, oregano, majeranek
  • olej do smażenia

Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie warzywnym - przepis:

  • Do miski przełóż mięso mielone, dodaj ryż, jajka, sól, pieprz, czosnek suszony, paprykę słodką, paprykę ostrą i majeranek. Wymieszaj na jednolitą masę.
  • Z powstałej masy uformuj niewielkie klopsiki. Obtocz w mące.
  • Na dobrze rozgrzanym oleju obsmaż klopsiki na rumiano.
  • Klopsiki przełóż na talerz.
  • Na patelni po smażeniu klopsików, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż do zeszklenia.
  • Na patelnię dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Smaż przez 5 minut, często mieszając.
  • Na patelnię wlej bulion, dodaj koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką, bazylią i oregano. Wlej śmietanę kremówkę. Wymieszaj. 
  • Na patelnię dodaj wcześniej podsmażone klopsiki. Całość duś na niewielkiej mocy palnika przez około 15 minut - do zgęstnienia sosu.
Smacznego!
Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie warzywnym

Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie warzywnym

Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie warzywnym

Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie warzywnym


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz