wtorek, 10 sierpnia 2021

Muffinki bananowe z kajmakiem

Wilgotne, ciężkie, pełne smaku i aromatu muffinki bananowe z dodatkiem masy kajmakowej.
Muffinki bananowe z kajmakiem


Muffinki bananowe z kajmakiem - składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 1 duże jajko
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • około 200 g masy kajmakowej

Muffinki bananowe z kajmakiem - przepis:

  • W jednej misce połącz ze sobą rozgniecione widelcem banany, jajko, jogurt naturalny i masło.
  • W drugiej misce połącz ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. 
  • Mokre składniki dodaj do suchych i krótko wymieszaj łyżką, tylko do połączenia się składników.
  • Do ciasta dodaj drobno posiekaną czekoladę. Wymieszaj.
  • Na dno każdej foremki do muffinów wyłóż łyżkę ciasta, kolejno nałóż łyżeczkę masy kajmakowej i ponownie łyżkę ciasta.
  • Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do  180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
Smacznego!

Źródło przepisu: wypiekibeaty.com
Muffinki bananowe z kajmakiem

Muffinki bananowe z kajmakiem

Muffinki bananowe z kajmakiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz