Pierś z indyka gotowana w majonezie to wyśmienity pomysł na pyszną, soczystą, domową wędlinę. :)
Pierś z indyka gotowana w majonezie - składniki:
- 1,2 kg filetu z piersi indyka
- 3 łyżki soli
- 15 ziarenek czarnego pieprzu
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 5 ząbków czosnku
- 1 cebula
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
Pierś z indyka gotowana w majonezie - przepis:
- Filet z piersi indyka oczyść i osusz.
- Do dużego garnka wlej 3 litry wody. Dodaj sól, pieprz w ziarnach, pieprz ziołowy, cukier, majonez, musztardę, rozgniecione ząbki czosnku, cebulę pokrojoną w ćwiartki, ziele angielskie i liście laurowe. Dokładnie wymieszaj, najlepiej przy pomocy rózgi kuchennej.
- Do przygotowanej zalewy przełóż mięso. Garnek przykryj pokrywką. Zawartość garnka doprowadź do wrzenia. Całość gotuj na średniej mocy palnika przez 10 minut, licząc od momentu zagotowania się wody.
- Garnek zdejmij z kuchenki i odstaw na bok na 8 godzin.
- Po upływie powyższego czasu ponownie postaw garnek na kuchenkę i doprowadź do wrzenia. Gotuj na średniej mocy palnika przez 10 minut, licząc od momentu zagotowania się wody. Pozostaw mięso w zalewie do całkowitego ostudzenia.
- Wyjmij mięso z zalewy i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na plasterki.
Jeszcze nigdy nie piekłam na majonezie. Smakowite jasne mięsko. :)
OdpowiedzUsuń