Pierś z indyka gotowana w majonezie to wyśmienity pomysł na pyszną, soczystą, domową wędlinę. :)
Pierś z indyka gotowana w majonezie - składniki:
1,2 kg filetu z piersi indyka
3 łyżki soli
15 ziarenek czarnego pieprzu
1 łyżka pieprzu ziołowego
1 łyżka cukru
4 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy sarepskiej
5 ząbków czosnku
1 cebula
5 ziarenek ziela angielskiego
5 liści laurowych
Pierś z indyka gotowana w majonezie - przepis:
Filet z piersi indyka oczyść i osusz.
Do dużego garnka wlej 3 litry wody. Dodaj sól, pieprz w ziarnach, pieprz ziołowy, cukier, majonez, musztardę, rozgniecione ząbki czosnku, cebulę pokrojoną w ćwiartki, ziele angielskie i liście laurowe. Dokładnie wymieszaj, najlepiej przy pomocy rózgi kuchennej.
Do przygotowanej zalewy przełóż mięso. Garnek przykryj pokrywką. Zawartość garnka doprowadź do wrzenia. Całość gotuj na średniej mocy palnika przez 10 minut, licząc od momentu zagotowania się wody.
Garnek zdejmij z kuchenki i odstaw na bok na 8 godzin.
Po upływie powyższego czasu ponownie postaw garnek na kuchenkę i doprowadź do wrzenia. Gotuj na średniej mocy palnika przez 10 minut, licząc od momentu zagotowania się wody. Pozostaw mięso w zalewie do całkowitego ostudzenia.
Wyjmij mięso z zalewy i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na plasterki.
Jeszcze nigdy nie piekłam na majonezie. Smakowite jasne mięsko. :)
OdpowiedzUsuń