Pyszna, świetnie prezentująca się się sałatka warstwowa z drobnym makaronem z dodatkiem szynki, kukurydzy, czerwonej fasoli, jajek i mozzarelli. :)
Sałatka warstwowa z drobnym makaronem - składniki:
- 400 g drobnego makaronu
- 300 g szynki
- 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
- 1 puszka czerwonej fasoli (masa po odsączeniu: około 200 g)
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 120 g mini mozzarelli
- szczypiorek z dwóch dymek
- 200 g śmietany 18%
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- sól i pieprz
Sałatka warstwowa z drobnym makaronem - przepis:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Szynkę pokrój w kostkę.
- Kukurydzę i czerwoną fasolę odsącz z zalewy.
- Jajka obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
- Mozzarellę odsącz z zalewy
- Szczypiorek drobno posiekaj.
- Kwaśną śmietanę wymieszaj z majonezem i ketchupem. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
- Na dno przezroczystej, dużej miski ułóż składniki w następującej kolejności: 1/3 makaronu, 1/2 szynki, sos, 1/2 kukurydzy, 1/3 makaronu, czerwona fasola, 1/2 szynki, 1/3 makaronu, 1/2 kukurydzy, sos, mozzarella, jajka, posiekany szczypiorek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz