piątek, 20 sierpnia 2021

Schab w sosie z piekarnika

Wyśmienity, aromatyczny schab w kremowym sosie z piekarnika z dodatkiem marchewki. Pycha! :)
Schab w sosie z piekarnika

Schab w sosie z piekarnika - składniki:

  • 1 kg schabu
  • 2 cebule 
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 duże marchewki
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, tymianek,

Schab w sosie z piekarnika - składniki na wywar:

  • 750 ml bulionu
  • 3 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka lubczyku

Schab w sosie z piekarnika - składniki na zasmażkę:

  • 50 g masła
  • 2,5 łyżki mąki

Schab w sosie z piekarnika - przepis:

  • Schab oczyść, osusz i pokrój w plastry. Dopraw z obu stron solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, majerankiem oraz tymiankiem. Plastry schabu wstaw na około 8 godzin do lodówki.
  • Po upływie powyższego czasu na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso. Schab przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Na patelni po smażeniu mięsa zeszklij cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 3 minuty. Dodaj marchewkę pokrojoną w plastry. Smaż przez 5 minut. Cebulę z marchewką ułóż na wierzchu mięsa.
  • Przygotuj wywar. Bulion wlej do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, zioła prowansalskie i lubczyk. Zagotuj i gotuj na niskiej mocy palnika przez 10 minut, licząc od momentu zagotowania się wywaru.
  • Wywar przecedź przez sitko. Wywarem zalej mięso. Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 1,5 godziny.
  • Plastry schabu wyjmij z naczynia żaroodpornego, a wywar wraz z warzywami przelej do garnka. 
  • Przygotuj zasmażkę. Na patelni roztop masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, by pozbyć się grudek. Smaż przez 2 minuty. 
  • Zasmażkę przelej do garnka. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika przez kilka minut, do momentu zgęstnienia sosu.
  • Do sosu dodaj mięso.
Smacznego!
Schab w sosie z piekarnika

Schab w sosie z piekarnika

2 komentarze:

  1. Witam , a ten bulion to ma być warzywny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej warzywny, ewentualnie drobiowy. :) Pozdrawiam. :)

      Usuń