Schab w sosie z piekarnika - składniki na zasmażkę:
50 g masła
2,5 łyżki mąki
Schab w sosie z piekarnika - przepis:
Schab oczyść, osusz i pokrój w plastry. Dopraw z obu stron solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, majerankiem oraz tymiankiem. Plastry schabu wstaw na około 8 godzin do lodówki.
Po upływie powyższego czasu na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso. Schab przełóż do naczynia żaroodpornego.
Na patelni po smażeniu mięsa zeszklij cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 3 minuty. Dodaj marchewkę pokrojoną w plastry. Smaż przez 5 minut. Cebulę z marchewką ułóż na wierzchu mięsa.
Przygotuj wywar. Bulion wlej do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, zioła prowansalskie i lubczyk. Zagotuj i gotuj na niskiej mocy palnika przez 10 minut, licząc od momentu zagotowania się wywaru.
Wywar przecedź przez sitko. Wywarem zalej mięso. Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 1,5 godziny.
Plastry schabu wyjmij z naczynia żaroodpornego, a wywar wraz z warzywami przelej do garnka.
Przygotuj zasmażkę. Na patelni roztop masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, by pozbyć się grudek. Smaż przez 2 minuty.
Zasmażkę przelej do garnka. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika przez kilka minut, do momentu zgęstnienia sosu.
Tego typu mięsa w sosie zazwyczaj podgrzewam na patelni, na dość niskiej mocy palnika. Wtedy nic nie przywiera do dna i smakuje tak, jak świeżo przygotowane. Pozdrawiam serdecznie. :)
Witam , a ten bulion to ma być warzywny?
OdpowiedzUsuńNajlepiej warzywny, ewentualnie drobiowy. :) Pozdrawiam. :)
UsuńŻeby podgrzać mięso na drugi dzień lepiej to zrobić w piekarniku czy w garnku ?
OdpowiedzUsuńTego typu mięsa w sosie zazwyczaj podgrzewam na patelni, na dość niskiej mocy palnika. Wtedy nic nie przywiera do dna i smakuje tak, jak świeżo przygotowane. Pozdrawiam serdecznie. :)
Usuń