Niesamowicie pyszny, wilgotny sernik o kremowej konsystencji z przyjemnym, orzechowym posmakiem uzyskanym za sprawą dodatku do masy serowej cukierków Białe Michałki. :)
Sernik Biały Michałek - składniki na spód:
225 g kakaowych herbatników
100 g roztopionego i ostudzonego masła
Sernik Biały Michałek - składniki na masę serową:
1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
7 jajek
200 g cukru pudru
250 g mascarpone
1 łyżka soku z cytryny
2 budynie śmietankowe (proszek: 2 x 40 g)
75 g roztopionego i ostudzonego masła
125 g cukierków Białe Michałki
Sernik Biały Michałek - składniki na polewę czekoladową:
100 g gorzkiej czekolady
180 g śmietany kremówki 30%
opcjonalnie: kilka sztuk Białych Michałków do ozdobienia ciasta
Sernik Biały Michałek - przepis:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W pierwszej kolejności przygotuj spód. Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem.
Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 25-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do żółtek dodaj cukier puder, utrzyj mikserem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, stopniowo, w kilku partiach dodaj ser i serek mascarpone. Wlej sok z cytryny.
Dodaj proszki budyniowe, krótko zmiksuj.
Cały czas miksując, powoli wlej roztopione masło.
Dodaj drobno posiekane cukierki, wymieszaj łyżką.
Ubite białka delikatnie wmieszaj w masę serową.
Masę serową wylej na przygotowany wcześniej spód. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę.
Sernik studź przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika.
Przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej wraz ze śmietaną kremówką. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz