środa, sierpnia 25, 2021

Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami ziemnymi

Pyszny, kremowy, rozpływający się w ustach sernik krówkowy z dodatkiem orzeszków ziemnych pieczony na kruchym spodzie to wyjątkowe ciasto, idealne na każdą okazję! :)

Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami ziemnymi



Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami ziemnymi- składniki na ciasto:

  • 180 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami ziemnymi- składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego (32 g)
  • 6 jajek
  • 2 białka
  • 80 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 duży budyń waniliowy (64 g)

Pozostałe składniki:

  • około 200 g masy kajmakowej
  • 100 g orzeszków ziemnych (użyłam niesolonych)


Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruchy spód. Do miski dodaj mąkę, posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż na 15 minut do zamrażalnika.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20x25 cm wyłóż papierem do pieczenia.  Dno formy wylep ciastem, nakłuj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
  • Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Białka (wraz z białkami pozostałymi po kruchym cieście) ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodaj twaróg, zmiksuj. Dodaj roztopione i ostudzone masło oraz proszek budyniowy, krótko zmiksuj. Białka delikatnie wmieszaj w masę serową. 
  • Masę wylej na podpieczony spód.  Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z zimną wodą. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 20 minut. Po upieczeniu otwórz lekko drzwi piekarnika i pozostaw w nim sernik na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Po całkowitym ostudzeniu posmaruj wierzch sernika masą kajmakową  i posyp orzeszkami ziemnymi. 
Smacznego!
Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami ziemnymi

Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami ziemnymi

Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami ziemnymi

Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami ziemnymi

1 komentarz:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger