Pyszny, kremowy, rozpływający się w ustach sernik krówkowy z dodatkiem orzeszków ziemnych pieczony na kruchym spodzie to wyjątkowe ciasto, idealne na każdą okazję! :)
Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami ziemnymi- składniki na ciasto:
180 g mąki
100 g masła
2 żółtka
3 płaskie łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami ziemnymi- składniki na masę serową:
1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
1 szklanka cukru
2 opakowania cukru waniliowego (32 g)
6 jajek
2 białka
80 g roztopionego i ostudzonego masła
1 duży budyń waniliowy (64 g)
Pozostałe składniki:
około 200 g masy kajmakowej
100 g orzeszków ziemnych (użyłam niesolonych)
Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj kruchy spód. Do miski dodaj mąkę, posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż na 15 minut do zamrażalnika.
Formę do pieczenia o wymiarach 20x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep ciastem, nakłuj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Białka (wraz z białkami pozostałymi po kruchym cieście) ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodaj twaróg, zmiksuj. Dodaj roztopione i ostudzone masło oraz proszek budyniowy, krótko zmiksuj. Białka delikatnie wmieszaj w masę serową.
Masę wylej na podpieczony spód. Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z zimną wodą. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 20 minut. Po upieczeniu otwórz lekko drzwi piekarnika i pozostaw w nim sernik na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Po całkowitym ostudzeniu posmaruj wierzch sernika masą kajmakową i posyp orzeszkami ziemnymi.
Wygląda obłędnie. Idealny sernik na słodkie chwile
OdpowiedzUsuń