Wyśmienite ciasto bez pieczenia z prażonym sezamem składające się z warstwy czekoladowej i śmietankowej z dodatkiem dżemu porzeczkowego i masy kajmakowej.
Sezamowiec - składniki na krem czekoladowy:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
Sezamowiec - składniki na krem śmietankowy:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki zimnej wody
Pozostałe składniki:
- około 300 g herbatników maślanych
- 450 g masy kajmakowej
- około 200 g dżemu z czarnych porzeczek
- 200 g ziaren sezamu
Ciasto Sezamowiec - przepis:
- Sezam podpraż na suchej patelni - do zarumienienia. Pozostaw do ostudzenia. Odłóż kilka łyżek do oprószenia wierzchu ciasta.
- Przygotuj krem czekoladowy. W rondelku podgrzej 100 ml śmietany kremówki. Dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia. Pozostaw do ostudzenia.
- Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder.Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę, krótko zmiksuj. Dodaj ostudzoną, roztopioną czekoladę, delikatnie i krótko wymieszaj łyżką - tylko do połączenia się składników.
- Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy ułóż herbatniki. Posmaruj połową masy kajmakowej. Połowę podprażonego sezamu wyłóż na masę kajmakową. Krem czekoladowy wyłóż na sezam. Ułóż kolejną warstwę herbatników. Wyłóż pozostałą część masy kajmakowej, sezamu oraz dżem porzeczkowy.
- Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę, krótko zmiksuj. Krem śmietankowy wyłóż na herbatniki. Wierzch ciasta posyp sezamem.
- Ciasto wstaw kilka godzin do lodówki.
Źródło przepisu: ilovebake.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz