wtorek, 17 sierpnia 2021

Zupa gołąbkowa

Pyszna, aromatyczna, pożywna i rozgrzewająca zupa gołąbkowa. :)
Zupa gołąbkowa


Zupa gołąbkowa - składniki:

  • 0,5 białej kapusty
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • biała część pora
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 750 g mięsa mielonego
  • 3 litry wody
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 g ryżu (suchego)
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, 3 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 1,5 łyżki sosu sojowego, 1,5 łyżki cukru
  • olej do smażenia
  • kwaśna śmietana lub jogurt grecki
  • 1 pęczek koperku


Zupa gołąbkowa - przepis:

  • Kapustę oczyść, wytnij głąb, pokrój na mniejsze kawałki, a następnie drobno posiekaj. 
  • Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Pora pokrój w półtalarki. 
  • Cebulę wraz z czosnkiem drobno posiekaj. 
  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaj marchewkę, pietruszkę, pora, cebulę i czosnek. Warzywa podsmażaj przez 5 minut. 
  • Do warzyw dodaj mięso mielone i sos sojowy. Smaż przez 7 minut. 
  • Do garnka wlej wodę, dodaj przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy. Dodaj również kapustę i przyprawy: sól, pieprz, słodką papryką, liście laurowe, ziele angielskie. Całość gotuj około 25 minut - do miękkości kapusty. Następnie dodaj ryż i gotuj przez 15 minut. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość garnka. W razie potrzeby dopraw jeszcze zupę do smaku. Po zdjęciu garnka z kuchenki dodaj do zupy drobno posiekany koperek. 
  • Zupę podawaj z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego. 
Smacznego!
Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa

1 komentarz: