Pyszna, aromatyczna, pożywna i rozgrzewająca zupa gołąbkowa. :)
Zupa gołąbkowa - składniki:
0,5 białej kapusty
3 marchewki
1 pietruszka
biała część pora
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
750 g mięsa mielonego
3 litry wody
500 ml przecieru pomidorowego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
150 g ryżu (suchego)
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, 3 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 1,5 łyżki sosu sojowego, 1,5 łyżki cukru
olej do smażenia
kwaśna śmietana lub jogurt grecki
1 pęczek koperku
Zupa gołąbkowa - przepis:
Kapustę oczyść, wytnij głąb, pokrój na mniejsze kawałki, a następnie drobno posiekaj.
Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Pora pokrój w półtalarki.
Cebulę wraz z czosnkiem drobno posiekaj.
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaj marchewkę, pietruszkę, pora, cebulę i czosnek. Warzywa podsmażaj przez 5 minut.
Do warzyw dodaj mięso mielone i sos sojowy. Smaż przez 7 minut.
Do garnka wlej wodę, dodaj przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy. Dodaj również kapustę i przyprawy: sól, pieprz, słodką papryką, liście laurowe, ziele angielskie. Całość gotuj około 25 minut - do miękkości kapusty. Następnie dodaj ryż i gotuj przez 15 minut. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość garnka. W razie potrzeby dopraw jeszcze zupę do smaku. Po zdjęciu garnka z kuchenki dodaj do zupy drobno posiekany koperek.
Zupę podawaj z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego.
No nie można nie być głodną patrząc na to. Super!
OdpowiedzUsuń