wtorek, 28 września 2021

Kąski kurczaka w ketchupie i musztardzie

Jeśli potrzebujesz ekspresowego i pysznego pomysłu na obiad - przepis na kąski kurczaka w ketchupie i musztardzie jest właśnie dla Ciebie! Szybko, prosto i pysznie. :)
Kąski kurczaka w ketchupie i musztardzie


Kąski kurczaka w ketchupie i musztardzie - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
  • olej do smażenia


Kąski kurczaka w ketchupie i musztardzie - przepis:

  • Filety z kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Kurczaka dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Obtocz w mące.
  • Ketchup i musztardę przełóż do miski, wymieszaj. Do powstałej mieszanki włóż kurczaka, dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok na około 20 minut.
  • Na patelni rozgrzej olej. Kąski z kurczaka smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kąski kurczaka w ketchupie i musztardzie

Kąski kurczaka w ketchupie i musztardzie

Kąski kurczaka w ketchupie i musztardzie

niedziela, 26 września 2021

Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym

Wyśmienite, wilgotne ciasto czekoladowe z trzema warstwami: kremem truskawkowym, kremem śmietankowym i musem truskawkowym, którego smak i wygląd zaskoczy każdego. Pycha! Bardzo polecam. :)
Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym


Składniki na ciasto:

  • 195 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki kefiru
  • 3/4 szklanki zaparzonej kawy
  • 90 ml oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2 jajka rozmiar M
  • 270 g brązowego cukru

Składniki na krem truskawkowy:

  • 700 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 110 g cukru
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 0,5 szklanki wody
  • 600 ml śmietany kremówki 30%

Składniki na warstwę śmietankową:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody

Składniki na mus truskawkowy:

  • 300 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody


Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia wlej kefir, zaparzoną kawę, olej, aromat waniliowy, wbij jajko i wsyp cukier. Krótko wymieszaj przy pomocy rózgi - tylko do połączenia się składników. Do składników mokrych przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Ponownie wymieszaj krótko rózgą - do połączenia się składników.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj warstwę truskawkową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Do garnka przełóż truskawki, dodaj sok z cytryny, wsyp cukier. Zawartość garnka podgrzej i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut. Zmiksuj blenderem. Do gorącego musu dodaj napęczniałą żelatyną. Wymieszaj do rozpuszczenia. Mus pozostaw do ostudzenia, do temperatury pokojowej. 
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj ostudzony mus truskawkowy. Wymieszaj łyżką. Krem truskawkowy wyłóż na ciasto czekoladowe. Wstaw do lodówki do stężenia.
  • Przygotuj warstwę śmietankową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Pozostałą śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę, krótko zmiksuj. Krem śmietankowy wyłóż na krem truskawkowy, wstaw do lodówki do stężenia.
  • Przygotuj mus truskawkowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Truskawki zmiksuj blenderem. Dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę, krótko zmiksuj. Mus truskawkowy wyłóż na krem śmietankowy. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym

Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym

Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym

Źródło przepisu: mojewypieki.com

piątek, 24 września 2021

Sałatka ryżowa z kiełbasą żywiecką i serem żółtym

Pyszna, sycąca sałatka ryżowa z kiełbasą żywiecką, serem żółtym, papryką, cebulę i kukurydzą. Idealna na śniadanie, lunch czy kolację.

Sałatka ryżowa z kiełbasą żywiecką i serem żółtym

Sałatka ryżowa z kiełbasą żywiecką - składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 100 g kiełbasy żywieckiej
  • 100 g sera żółtego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 mała cebula
  • 120 g kukurydzy
  • 1 pęczek natki pietruszki

Sałatka ryżowa z papryką - składniki na sos:

  • 100 g śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • sól i pieprz


Sałatka ryżowa z kiełbasą żywiecką i papryką - przepis: 

  • W pierwszej kolejności ugotuj ryż na sypko. Ryż wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody z 2 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp ryż i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. Ryż pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Kiełbasę żywiecką i ser pokrój w kostkę.
  • Papryki oczyść i pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj.
  • Natkę pietruszki drobno posiekaj. 
  • Do miski wrzuć ryż, kiełbasę, ser, papryki, cebulę, kukurydzę i natkę pietruszki.
  • Do miseczki dodaj śmietanę, majonez i ketchup. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. 
  • Sos dodaj do pozostałych składników. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Sałatka ryżowa z kiełbasą żywiecką i serem żółtym


czwartek, 23 września 2021

Kotlety jajeczne z majonezem

Delikatne, pyszne kotleciki jajeczne z dodatkiem majonezu i szczypiorku. Idealne na obiad, jak i na śniadanie. :)
Kotlety jajeczne z majonezem





Kotlety jajeczne z majonezem - składniki:

  • 12 jajek ugotowanych na twardo
  • 2,5 łyżki majonezu
  • 1 jajko 
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 pęczek szczypiorku
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia

Kotlety jajeczne z majonezem - przepis:

  • Jajka obierz i dokładnie rozgnieć widelcem. 
  • Do jajek dodaj majonez, surowe jajko, bułkę tartą, drobno posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Masę włóż na minimum 30 minut do lodówki. 
  • Po upływie powyższego czasu formuj wilgotnymi dłońmi niewielkie, okrągłe kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej. 
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety jajeczne z majonezem

Kotlety jajeczne z majonezem


środa, 22 września 2021

Ciasto Kinder Country

Szybkie w przygotowaniu, niesamowicie słodkie ciasto bez pieczenia, idealne dla miłośników batoników Kinder Country i nie tylko. :)
Ciasto Kinder Country


Składniki na jasną warstwę:

  • 450 ml śmietany kremówki 30%
  • 300 g białej czekolady
  • 130 g płatków typu Kangus

Składniki na ciemną warstwę:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 300 ml śmietany kremówki 30%

Pozostałe składniki:

  • około 350 g herbatników maślanych
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • około 40 g płatków typu Kangus


Ciasto Kinder Country - przepis:

  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Przygotuj jasną warstwę. Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej, pozostaw do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlej do masy połowę żelatyny, krótko zmiksuj. Następnie powoli dodaj roztopioną czekoladę i płatki. Wymieszaj łyżką.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy ułóż herbatniki. Wyłóż jasny krem, ułóż kolejną warstwę herbatników. Ciasto wstaw do lodówki na czas przygotowania ciemnej warstwy.
  • Przygotuj warstwę ciemną. Mleczną i gorzką czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Pozostaw do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlej do masy pozostałą żelatynę, krótko zmiksuj. Dodaj roztopioną i ostudzoną czekoladę, wymieszaj łyżką. 
  • Ciemny krem wyłóż na herbatniki. Wierzch udekoruj płatkami. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!
Ciasto Kinder Country

Ciasto Kinder Country


wtorek, 21 września 2021

Pomidorowe risotto z mięsem mielonym

Risotto pomidorowe z mięsem mielonym to pyszne, aromatyczne, sycące danie idealne na każdą porę roku, które jest proste i ekspresowe w przygotowaniu.
Pomidorowe risotto z mięsem mielonym



Pomidorowe risotto z mięsem mielonym - składniki:

  • 300 g ryżu do risotto
  • 2 łyżki masła
  • około 750 g bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 cebule
  • 600 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 150 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, cukier


Pomidorowe risotto z mięsem mielonym - przepis:

  • Na patelni roztop masło. Wsyp ziarna ryżu do risotto. Smaż do momentu, aż ziarna ryżu staną się szkliste.
  • Do ziaren ryżu wlej chochlę bulionu.Kiedy ryż wchłonie bulion, wlej kolejną chochlę bulionu. Powtarzaj tę czynność do momentu, aż ryż stanie się miękki.
  • Na drugiej patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodaj mięso mielone i smaż do momentu, aż będzie zarumienione. Kolejno dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy i koncentrat. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, oregano, bazylią i szczyptą cukru. Całość smaż przez około 10 minut - do zgęstnienia sosu.
  • Do sosu dodaj starty na średnich oczkach tarki ser. Wymieszaj, smaż do momentu roztopienia się sera.
  • Do gotowego ryżu dodaj mięso z sosem pomidorowym. Wymieszaj, ewentualnie dopraw do smaku. 
Smacznego!
Pomidorowe risotto z mięsem mielonym

Pomidorowe risotto z mięsem mielonym

niedziela, 19 września 2021

Placki kakaowo-twarogowe z jabłkiem

Pyszne, miękkie, znikające w mig placuszki twarogowe z dodatkiem kakao i jabłka. Doskonale smakują solo, jak i oprószone cukrem pudrem czy podane z dżemem. Placuszki twarogowe z jabłkiem to idealny pomysł na śniadanie czy podwieczorek. :)
Placki kakaowo-twarogowe z jabłkiem


Placki kakaowo-twarogowe z jabłkiem - składniki:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 250 g tłustego twarogu
  • 2 jajka
  • 4 małe jabłka
  • dodatkowo: olej do smażenia
  • opcjonalnie: cukier puder


Placki kakaowo-twarogowe z jabłkiem - przepis:

  • Jabłka obierz ze skórki, przekrój na pół, wyjmij gniazda nasienne. Pokrój na mniejsze kawałki.
  • Mleko przelej do miski. Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, rozgnieciony widelcem twaróg i jajka. Całość dokładnie zmiksuj. 
  • Do ciasta dodaj pokrojone jabłka, wymieszaj. 
  • Na patelni rozgrzej olej, łyżką kładź ciasto i formuj niewielkie placuszki. Placki smaż z obu stron do zarumienienia.
  • Gotowe placki możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Placki kakaowo-twarogowe z jabłkiem

sobota, 18 września 2021

Ciasto bananowe z orzechami i suszonymi morelami

Przepyszne, aromatyczne, idealnie wilgotne ciasto bananowe z dodatkiem cynamonu, suszonych moreli i orzechów włoskich.
Ciasto bananowe z orzechami i suszonymi morelami




Ciasto bananowe z orzechami i suszonymi morelami - składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 8 sztuk suszonych moreli
  • 2 garście orzechów włoskich.


Ciasto bananowe z orzechami i suszonymi morelami - przepis:

  • Mąkę wymieszaj z cukrem, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą.
  • Banany obierz i rozgnieć widelcem.
  • Do miski wbij jajka, dodaj banany, masło oraz aromat waniliowy. Wymieszaj przy pomocy rózgi.
  • Do mokrych składników dodaj suche, krótko wymieszaj łyżką. Dodaj drobno pokrojone suszone morele, wymieszaj. 
  • Ciasto przełóż do formy do pieczenia o wymiarach 25x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Wierzch ciasta posyp posiekanymi orzechami włoskimi. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Smacznego!
Ciasto bananowe z orzechami i suszonymi morelami

Ciasto bananowe z orzechami i suszonymi morelami

Ciasto bananowe z orzechami i suszonymi morelami

Ciasto bananowe z orzechami i suszonymi morelami

czwartek, 16 września 2021

Frytki z cukinii

Pyszne, aromatyczne, chrupiące frytki z cukinii, które doskonale smakują z domowym sosem czosnkowym.
Frytki z cukinii


Frytki z cukinii - składniki na frytki:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 2 jajka rozmiar L
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 szklanka bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie

Frytki z cukinii - składniki na sos czosnkowy:

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie


Frytki z cukinii - przepis: 

  • Cukinie umyj, osusz i odetnij końcówki. Każdą cukinię przekrój na pół, a następnie kilkakrotnie wzdłuż w taki sposób, by otrzymać frytki o grubości około 2 cm.
  • Do jednej naczynia wbij jajka. Dodaj oliwę i wszystkie przyprawy, wymieszaj.
  • Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Każdy kawałek cukinii obtaczaj najpierw w bułce tartej, następnie w jajku, ponownie w bułce tartej. 
  • Frytki przekładaj na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni Celsjusza i piecz przez 20-25 minut.
  • Przygotuj sos czosnkowy. Do miseczki dodaj jogurt, majonez, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawy, dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 30 minut do lodówki, by sos się przegryzł.
  • Gotowe frytki podawaj z sosem czosnkowym.

Smacznego!
Frytki z cukinii

Frytki z cukinii

Frytki z cukinii

środa, 15 września 2021

Torcik Snickers

Przepyszny, ekspresowy w przygotowaniu torcik Snickers bez pieczenia składający się z trzech warstw: dżemu porzeczkowego z dodatkiem masła orzechowego, kremu z batonami Snickers i kremu śmietankowego. Polecam! :)
Torcik Snickers


Torcik Snickers - składniki:

  • około 225 g herbatników
  • około 125 g dżemu porzeczkowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 batony Snickers
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 25 g mlecznej czekolady


Torcik Snickers - przepis:

  • Tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Dno tortownicy wyłóż herbatnikami. 
  • Dżem porzeczkowy wymieszaj z  masłem orzechowym. Mieszankę rozsmaruj na herbatnikach. 
  • Ułóż kolejną warstwę herbatników. 
  • Batony drobno posiekaj.
  • Około 100 ml śmietany kremówki zmiksuj z mascarpone na gęsty krem. Dodaj posiekane batony, wymieszaj.
  • Krem rozsmaruj na herbatnikach. Przykryj kolejną warstwą herbatników. 
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Pozostałą śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę, krótko zmiksuj. Krem śmietankowy wyłóż na herbatniki.
  • Wierzch ciasta oprósz czekoladą startą na dużych oczkach tarki. 
  • Torcik włóż na kilka godzin do lodówki.
    Torcik Snickers

    Torcik Snickers

    Torcik Snickers

    Torcik Snickers

    Torcik Snickers



















Inspiracja: kulinarnamaniusia.pl

poniedziałek, 13 września 2021

Zupa krem z papryki i pomidorów

Pyszna, aromatyczna, gęsta zupa krem z pieczonych pomidorów i papryk z dodatkiem serka mascarpone. :)
Zupa krem z papryki i pomidorów

Zupa krem z papryki i pomidorów - składniki:

  • 4 papryki czerwone
  • 5 dużych pomidorów malinowych
  • 1 cebula
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 125 g mascarpone
  • 1 łyżka octu winnego
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia


Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów - przepis:

  • Paprykę oczyść i pokrój na połówki. Pomidory również pokrój na połówki. 
  • Warzywa wraz z pokrojoną na ćwiartki cebulą przełóż do naczynia żaroodpornego. Warzywa polej oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
  • Po upieczeniu obierz pomidory ze skórki i wraz z papryką i cebulą zmiksuj na gładki krem.
  • Garnek z zupą wstaw na niską moc palnika. Dodaj mascarpone, gotuj przez około 3 minuty - do momentu całkowitego rozpuszczenia się sera. Dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem, bazylią i octem winnym.
Smacznego!
Zupa krem z papryki i pomidorów

Zupa krem z papryki i pomidorów

Zupa krem z papryki i pomidorów

środa, 8 września 2021

Pulpety drobiowe z mozzarellą w sosie pieczarkowym

Pulpety z indyka kryjące w swym środku mozzarellę w kremowym sosie pieczarkowym  to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.
Pulpety drobiowe z mozzarellą w sosie pieczarkowym



Pulpety drobiowe z mozzarellą w sosie pieczarkowym - składniki na pulpety:

  • 750 g mięsa mielonego z indyka 
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 małe jajka
  • 125 g mozzarelli
  • mąka do obtaczania pulpetów
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka

Pulpety drobiowe z mozzarellą w sosie pieczarkowym - składniki na sos:

  • 500 g pieczarek
  • 3 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek koperku
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  •  około 500 ml bulionu drobiowego
  • przyprawy: sól, pieprz,2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, tymianek
  • dodatkowo: olej do smażenia


Pulpety drobiowe z mozzarellą w sosie pieczarkowym - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj pulpety. Do zmielonego mięsa dodaj bułkę tartą, jajka, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę. Dokładnie wyrób masę mięsną. 
  • Mozzarellę pokrój na mniejsze kawałki.
  • Ręce zwilż wodą i formuj niezbyt duże pulpety. Do środka każdego pulpeta wciśnij kawałek mozzarelli. Dokładnie zlep brzegi.
  • Pulpety obtocz w mące.
  • W garnku zagotuj bulion. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i startą na dużych oczkach tarki marchewkę. Na gotujący się  bulion wrzucaj pulpeciki, zmniejsz moc palnika, przykryj pokrywką i gotuj przez 25 minut.
  • W międzyczasie rozgrzej na patelni olej i wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj oczyszczone i pokrojone pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez 5 minut.
  • Do bulionu po gotowaniu pulpetów dodaj pieczarki z cebulą.  Gotuj przez 10 minut. Do garnka wlej śmietankę, gotuj przez kilka minut - do lekkiego zgęstnienia sosu. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj drobno posiekany koperek. Do sosu włóż ugotowane pulpety.
Smacznego! 
Pulpety drobiowe z mozzarellą w sosie pieczarkowym

Pulpety drobiowe z mozzarellą w sosie pieczarkowym

poniedziałek, 6 września 2021

Deser Banoffee

Słodki, wyjątkowo pyszny, a zarazem łatwy i szybki w przygotowaniu deser z pokruszonymi ciasteczkami maślanymi, bananami, masą śmietankową z mascarpone i kajmakiem. :)
Deser Banoffee






Deser Banoffee - składniki:

  • 8 ciastek maślanych
  • 1 duży banan
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 125 g serka mascarpone
  • 175 ml śmietany kremówki 30%
  • około 125 g kajmaku
  • 30 g gorzkiej czekolady


Deser Banoffee - przepis:

  • Przygotuj 4 szklanki. Dno każdej szklanki wyłóż dwoma pokruszonymi ciastkami maślanymi.
  • Banany obierz, pokrój w plasterki, przełóż do miseczki. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Banany wyłóż na ciastka. 
  • Na banany wyłóż porcję kajmaku.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z mascarpone. Krem wyłóż na banany. 
  • Desery posyp gorzką czekoladą startą przy pomocy obieraczki do warzyw.
Smacznego!
Deser Banoffee

Deser Banoffee

Deser Banoffee

sobota, 4 września 2021

Sałatka z łososiem, jajkiem i mozzarellą

Przepyszna, lekka, ekspresowa w przygotowaniu sałatka z łososiem wędzonym, jajkiem, mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi i sosem musztardowym.
Sałatka z łososiem, jajkiem i mozzarellą



Sałatka z łososiem, jajkiem i mozzarellą - składniki:

  • 100 g łososia wędzonego
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 125 g mini mozzarelli
  • 3 garście mixu sałat
  • 1 mały pęczek szczypiorku

Sałatka z łososiem, jajkiem i mozzarellą - składniki na sos musztardowy:

  • 3 łyżki musztardy miodowej
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki octu jabłkowego 
  • sól, pieprz, szczypta cukru


Sałatka z łososiem, jajkiem i mozzarellą - przepis:

  • Jajka obierz i pokrój w ćwiartki. Pomidorki koktajlowe i mozzarellę pokrój na połówki.
  • Na dużym talerzu ułóż mix sałat, następnie ułóż jajka, pomidorki, mozzarellę i porwanego na mniejsze kawałki łososia.
  • Wszystkie składniki na sos przełóż do słoika. Zamknij słoik i energicznie potrząśnij. 
  • Sałatkę polej przygotowanym sosem i posyp drobno posiekanym szczypiorkiem. 
Smacznego!
Sałatka z łososiem, jajkiem i mozzarellą

Sałatka z łososiem, jajkiem i mozzarellą