Szybkie w przygotowaniu, niesamowicie słodkie ciasto bez pieczenia, idealne dla miłośników batoników Kinder Country i nie tylko. :)
Składniki na jasną warstwę:
- 450 ml śmietany kremówki 30%
- 300 g białej czekolady
- 130 g płatków typu Kangus
Składniki na ciemną warstwę:
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 300 ml śmietany kremówki 30%
Pozostałe składniki:
- około 350 g herbatników maślanych
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
- około 40 g płatków typu Kangus
Ciasto Kinder Country - przepis:
- Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
- Przygotuj jasną warstwę. Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej, pozostaw do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlej do masy połowę żelatyny, krótko zmiksuj. Następnie powoli dodaj roztopioną czekoladę i płatki. Wymieszaj łyżką.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy ułóż herbatniki. Wyłóż jasny krem, ułóż kolejną warstwę herbatników. Ciasto wstaw do lodówki na czas przygotowania ciemnej warstwy.
- Przygotuj warstwę ciemną. Mleczną i gorzką czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Pozostaw do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlej do masy pozostałą żelatynę, krótko zmiksuj. Dodaj roztopioną i ostudzoną czekoladę, wymieszaj łyżką.
- Ciemny krem wyłóż na herbatniki. Wierzch udekoruj płatkami.
- Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz