Szybkie w przygotowaniu, niesamowicie słodkie ciasto bez pieczenia, idealne dla miłośników batoników Kinder Country i nie tylko. :)
Składniki na jasną warstwę:
450 ml śmietany kremówki 30%
300 g białej czekolady
130 g płatków typu Kangus
Składniki na ciemną warstwę:
100 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
300 ml śmietany kremówki 30%
Pozostałe składniki:
około 350 g herbatników maślanych
2 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody
około 40 g płatków typu Kangus
Ciasto Kinder Country - przepis:
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
Przygotuj jasną warstwę. Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej, pozostaw do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlej do masy połowę żelatyny, krótko zmiksuj. Następnie powoli dodaj roztopioną czekoladę i płatki. Wymieszaj łyżką.
Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy ułóż herbatniki. Wyłóż jasny krem, ułóż kolejną warstwę herbatników. Ciasto wstaw do lodówki na czas przygotowania ciemnej warstwy.
Przygotuj warstwę ciemną. Mleczną i gorzką czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Pozostaw do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlej do masy pozostałą żelatynę, krótko zmiksuj. Dodaj roztopioną i ostudzoną czekoladę, wymieszaj łyżką.
Ciemny krem wyłóż na herbatniki. Wierzch udekoruj płatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz