Słodki, wyjątkowo pyszny, a zarazem łatwy i szybki w przygotowaniu deser z pokruszonymi ciasteczkami maślanymi, bananami, masą śmietankową z mascarpone i kajmakiem. :)
Deser Banoffee - składniki:
8 ciastek maślanych
1 duży banan
3 łyżki soku z cytryny
125 g serka mascarpone
175 ml śmietany kremówki 30%
około 125 g kajmaku
30 g gorzkiej czekolady
Deser Banoffee - przepis:
Przygotuj 4 szklanki. Dno każdej szklanki wyłóż dwoma pokruszonymi ciastkami maślanymi.
Banany obierz, pokrój w plasterki, przełóż do miseczki. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Banany wyłóż na ciastka.
Na banany wyłóż porcję kajmaku.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z mascarpone. Krem wyłóż na banany.
Desery posyp gorzką czekoladą startą przy pomocy obieraczki do warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz