Pyszne, aromatyczne, chrupiące frytki z cukinii, które doskonale smakują z domowym sosem czosnkowym.
Frytki z cukinii - składniki na frytki:
- 2 średniej wielkości cukinie
- 2 jajka rozmiar L
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 szklanka bułki tartej
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie
Frytki z cukinii - składniki na sos czosnkowy:
- 180 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 4 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki cukru
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Frytki z cukinii - przepis:
- Cukinie umyj, osusz i odetnij końcówki. Każdą cukinię przekrój na pół, a następnie kilkakrotnie wzdłuż w taki sposób, by otrzymać frytki o grubości około 2 cm.
- Do jednej naczynia wbij jajka. Dodaj oliwę i wszystkie przyprawy, wymieszaj.
- Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Każdy kawałek cukinii obtaczaj najpierw w bułce tartej, następnie w jajku, ponownie w bułce tartej.
- Frytki przekładaj na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni Celsjusza i piecz przez 20-25 minut.
- Przygotuj sos czosnkowy. Do miseczki dodaj jogurt, majonez, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawy, dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 30 minut do lodówki, by sos się przegryzł.
- Gotowe frytki podawaj z sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz