Pyszne, miękkie, znikające w mig placuszki twarogowe z dodatkiem kakao i jabłka. Doskonale smakują solo, jak i oprószone cukrem pudrem czy podane z dżemem. Placuszki twarogowe z jabłkiem to idealny pomysł na śniadanie czy podwieczorek. :)
Placki kakaowo-twarogowe z jabłkiem - składniki:
- 1,5 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżki cukru brązowego
- 250 g tłustego twarogu
- 2 jajka
- 4 małe jabłka
- dodatkowo: olej do smażenia
- opcjonalnie: cukier puder
Placki kakaowo-twarogowe z jabłkiem - przepis:
- Jabłka obierz ze skórki, przekrój na pół, wyjmij gniazda nasienne. Pokrój na mniejsze kawałki.
- Mleko przelej do miski. Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, rozgnieciony widelcem twaróg i jajka. Całość dokładnie zmiksuj.
- Do ciasta dodaj pokrojone jabłka, wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej, łyżką kładź ciasto i formuj niewielkie placuszki. Placki smaż z obu stron do zarumienienia.
- Gotowe placki możesz oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz