niedziela, 19 września 2021

Placki kakaowo-twarogowe z jabłkiem

Pyszne, miękkie, znikające w mig placuszki twarogowe z dodatkiem kakao i jabłka. Doskonale smakują solo, jak i oprószone cukrem pudrem czy podane z dżemem. Placuszki twarogowe z jabłkiem to idealny pomysł na śniadanie czy podwieczorek. :)
Placki kakaowo-twarogowe z jabłkiem


Placki kakaowo-twarogowe z jabłkiem - składniki:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 250 g tłustego twarogu
  • 2 jajka
  • 4 małe jabłka
  • dodatkowo: olej do smażenia
  • opcjonalnie: cukier puder


Placki kakaowo-twarogowe z jabłkiem - przepis:

  • Jabłka obierz ze skórki, przekrój na pół, wyjmij gniazda nasienne. Pokrój na mniejsze kawałki.
  • Mleko przelej do miski. Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, rozgnieciony widelcem twaróg i jajka. Całość dokładnie zmiksuj. 
  • Do ciasta dodaj pokrojone jabłka, wymieszaj. 
  • Na patelni rozgrzej olej, łyżką kładź ciasto i formuj niewielkie placuszki. Placki smaż z obu stron do zarumienienia.
  • Gotowe placki możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Placki kakaowo-twarogowe z jabłkiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz