Pyszne, miękkie, znikające w mig placuszki twarogowe z dodatkiem kakao i jabłka. Doskonale smakują solo, jak i oprószone cukrem pudrem czy podane z dżemem. Placuszki twarogowe z jabłkiem to idealny pomysł na śniadanie czy podwieczorek. :)
Placki kakaowo-twarogowe z jabłkiem - składniki:
1,5 szklanki mleka
2 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki cukru brązowego
250 g tłustego twarogu
2 jajka
4 małe jabłka
dodatkowo: olej do smażenia
opcjonalnie: cukier puder
Placki kakaowo-twarogowe z jabłkiem - przepis:
Jabłka obierz ze skórki, przekrój na pół, wyjmij gniazda nasienne. Pokrój na mniejsze kawałki.
Mleko przelej do miski. Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, rozgnieciony widelcem twaróg i jajka. Całość dokładnie zmiksuj.
Do ciasta dodaj pokrojone jabłka, wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej, łyżką kładź ciasto i formuj niewielkie placuszki. Placki smaż z obu stron do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz