Risotto pomidorowe z mięsem mielonym to pyszne, aromatyczne, sycące danie idealne na każdą porę roku, które jest proste i ekspresowe w przygotowaniu.
Pomidorowe risotto z mięsem mielonym - składniki:
- 300 g ryżu do risotto
- 2 łyżki masła
- około 750 g bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 cebule
- 600 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 150 g sera żółtego
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, cukier
Pomidorowe risotto z mięsem mielonym - przepis:
- Na patelni roztop masło. Wsyp ziarna ryżu do risotto. Smaż do momentu, aż ziarna ryżu staną się szkliste.
- Do ziaren ryżu wlej chochlę bulionu.Kiedy ryż wchłonie bulion, wlej kolejną chochlę bulionu. Powtarzaj tę czynność do momentu, aż ryż stanie się miękki.
- Na drugiej patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodaj mięso mielone i smaż do momentu, aż będzie zarumienione. Kolejno dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy i koncentrat. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, oregano, bazylią i szczyptą cukru. Całość smaż przez około 10 minut - do zgęstnienia sosu.
- Do sosu dodaj starty na średnich oczkach tarki ser. Wymieszaj, smaż do momentu roztopienia się sera.
- Do gotowego ryżu dodaj mięso z sosem pomidorowym. Wymieszaj, ewentualnie dopraw do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz