wtorek, 21 września 2021

Pomidorowe risotto z mięsem mielonym

Risotto pomidorowe z mięsem mielonym to pyszne, aromatyczne, sycące danie idealne na każdą porę roku, które jest proste i ekspresowe w przygotowaniu.
Pomidorowe risotto z mięsem mielonym



Pomidorowe risotto z mięsem mielonym - składniki:

  • 300 g ryżu do risotto
  • 2 łyżki masła
  • około 750 g bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 cebule
  • 600 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 150 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, cukier


Pomidorowe risotto z mięsem mielonym - przepis:

  • Na patelni roztop masło. Wsyp ziarna ryżu do risotto. Smaż do momentu, aż ziarna ryżu staną się szkliste.
  • Do ziaren ryżu wlej chochlę bulionu.Kiedy ryż wchłonie bulion, wlej kolejną chochlę bulionu. Powtarzaj tę czynność do momentu, aż ryż stanie się miękki.
  • Na drugiej patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodaj mięso mielone i smaż do momentu, aż będzie zarumienione. Kolejno dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy i koncentrat. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, oregano, bazylią i szczyptą cukru. Całość smaż przez około 10 minut - do zgęstnienia sosu.
  • Do sosu dodaj starty na średnich oczkach tarki ser. Wymieszaj, smaż do momentu roztopienia się sera.
  • Do gotowego ryżu dodaj mięso z sosem pomidorowym. Wymieszaj, ewentualnie dopraw do smaku. 
Smacznego!
Pomidorowe risotto z mięsem mielonym

Pomidorowe risotto z mięsem mielonym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz