Na patelni roztop masło. Wsyp ziarna ryżu do risotto. Smaż do momentu, aż ziarna ryżu staną się szkliste.
Do ziaren ryżu wlej chochlę bulionu.Kiedy ryż wchłonie bulion, wlej kolejną chochlę bulionu. Powtarzaj tę czynność do momentu, aż ryż stanie się miękki.
Na drugiej patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodaj mięso mielone i smaż do momentu, aż będzie zarumienione. Kolejno dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy i koncentrat. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, oregano, bazylią i szczyptą cukru. Całość smaż przez około 10 minut - do zgęstnienia sosu.
Do sosu dodaj starty na średnich oczkach tarki ser. Wymieszaj, smaż do momentu roztopienia się sera.
Do gotowego ryżu dodaj mięso z sosem pomidorowym. Wymieszaj, ewentualnie dopraw do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz