Pulpety z indyka kryjące w swym środku mozzarellę w kremowym sosie pieczarkowym to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.
Pulpety drobiowe z mozzarellą w sosie pieczarkowym - składniki na pulpety:
- 750 g mięsa mielonego z indyka
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 małe jajka
- 125 g mozzarelli
- mąka do obtaczania pulpetów
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
Pulpety drobiowe z mozzarellą w sosie pieczarkowym - składniki na sos:
- 500 g pieczarek
- 3 marchewki
- 1 duża cebula
- 1 pęczek koperku
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- około 500 ml bulionu drobiowego
- przyprawy: sól, pieprz,2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, tymianek
- dodatkowo: olej do smażenia
Pulpety drobiowe z mozzarellą w sosie pieczarkowym - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj pulpety. Do zmielonego mięsa dodaj bułkę tartą, jajka, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę. Dokładnie wyrób masę mięsną.
- Mozzarellę pokrój na mniejsze kawałki.
- Ręce zwilż wodą i formuj niezbyt duże pulpety. Do środka każdego pulpeta wciśnij kawałek mozzarelli. Dokładnie zlep brzegi.
- Pulpety obtocz w mące.
- W garnku zagotuj bulion. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i startą na dużych oczkach tarki marchewkę. Na gotujący się bulion wrzucaj pulpeciki, zmniejsz moc palnika, przykryj pokrywką i gotuj przez 25 minut.
- W międzyczasie rozgrzej na patelni olej i wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj oczyszczone i pokrojone pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez 5 minut.
- Do bulionu po gotowaniu pulpetów dodaj pieczarki z cebulą. Gotuj przez 10 minut. Do garnka wlej śmietankę, gotuj przez kilka minut - do lekkiego zgęstnienia sosu. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj drobno posiekany koperek. Do sosu włóż ugotowane pulpety.
Wygląda apetycznie i pięknie się komponuje. Jeszcze marchewka dodaje tej potrawie kontrastu.
OdpowiedzUsuń