Pyszna, sycąca sałatka ryżowa z kiełbasą żywiecką, serem żółtym, papryką, cebulę i kukurydzą. Idealna na śniadanie, lunch czy kolację.
Sałatka ryżowa z kiełbasą żywiecką - składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 100 g kiełbasy żywieckiej
- 100 g sera żółtego
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 mała cebula
- 120 g kukurydzy
- 1 pęczek natki pietruszki
Sałatka ryżowa z papryką - składniki na sos:
- 100 g śmietany 18%
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- sól i pieprz
Sałatka ryżowa z kiełbasą żywiecką i papryką - przepis:
- W pierwszej kolejności ugotuj ryż na sypko. Ryż wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody z 2 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp ryż i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. Ryż pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Kiełbasę żywiecką i ser pokrój w kostkę.
- Papryki oczyść i pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj.
- Natkę pietruszki drobno posiekaj.
- Do miski wrzuć ryż, kiełbasę, ser, papryki, cebulę, kukurydzę i natkę pietruszki.
- Do miseczki dodaj śmietanę, majonez i ketchup. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
- Sos dodaj do pozostałych składników. Dokładnie wymieszaj.
Nie robiłam jeszcze takiej, a wygląda na bardzo smaczną. :)
OdpowiedzUsuń