Pyszna, sycąca sałatka ryżowa z kiełbasą żywiecką, serem żółtym, papryką, cebulę i kukurydzą. Idealna na śniadanie, lunch czy kolację.
Sałatka ryżowa z kiełbasą żywiecką - składniki:
1 szklanka ryżu
100 g kiełbasy żywieckiej
100 g sera żółtego
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 mała cebula
120 g kukurydzy
1 pęczek natki pietruszki
Sałatka ryżowa z papryką - składniki na sos:
100 g śmietany 18%
3 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu
sól i pieprz
Sałatka ryżowa z kiełbasą żywiecką i papryką - przepis:
W pierwszej kolejności ugotuj ryż na sypko. Ryż wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody z 2 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp ryż i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. Ryż pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Kiełbasę żywiecką i ser pokrój w kostkę.
Papryki oczyść i pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj.
Natkę pietruszki drobno posiekaj.
Do miski wrzuć ryż, kiełbasę, ser, papryki, cebulę, kukurydzę i natkę pietruszki.
Do miseczki dodaj śmietanę, majonez i ketchup. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Sos dodaj do pozostałych składników. Dokładnie wymieszaj.
Nie robiłam jeszcze takiej, a wygląda na bardzo smaczną. :)
OdpowiedzUsuń