niedziela, 31 października 2021

Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą

Wyśmienita sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem, fetą, papryką, rzodkiewką, ogórkiem i pomidorem. Idealna na różne imprezy, ale też kolację, śniadanie czy lunch. Sałatka z kapusty pekińskiej z kurczakiem jest łatwa i szybka w przygotowaniu.
Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą



Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 mała kapusta pekińska (o wadze około 800 g)
  • 1 papryka czerwona
  • 2 pomidory
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 ogórek długi
  • około 125 g sera feta
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do gyrosa, suszona natka pietruszki, suszony koperek, zioła prowansalskie
  • olej do smażenia

Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą - przepis:

  • Filety oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw przyprawą gyros, włóż na 20 minut do lodówki. Po upływie tego czasu, na patelni rozgrzej olej, wrzuć kurczaka i smaż do zarumienienia.
  • Kapustę pekińską drobno pokrój. Paprykę i pomidora pokrój w kostkę, a rzodkiewkę i ogórka w półplasterki. 
  • Do miski dodaj kapustę, paprykę, pomidory, rzodkiewki, ogórka i kurczaka. Dodaj również oliwę z oliwek i przyprawy: sól, pieprz, suszony koperek, suszoną natkę pietruszki i zioła prowansalskie. Dokładnie wymieszaj.
  • Fetę pokrój w kostkę. Ułóż na wierzchu sałatki. 
Smacznego!
Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą

Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą

Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą

sobota, 30 października 2021

Zupa drobiowa z ryżem

Zupa drobiowa z ryżem i warzywami to świetny pomysł na ekspresowy, a zarazem pyszny i pożywny obiad, który posmakuje małym i dużym. :)
Zupa drobiowa z ryżem





Zupa drobiowa z ryżem - składniki:

  • 5 pałek z kurczaka
  • 2 szklanki ryżu
  • 450 g mrożonej włoszczyzny
  • 2,5 szklanki mleka 3,2%
  • 2 żółtka
  • pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól i pieprz, 3 ziarna pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe


Zupa drobiowa z ryżem - przepis:

  • Pałki z kurczaka zalej dwoma litrami wody, dodaj sól, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 45 minut.
  • Po upływie powyższego czasu z garnka wyjmij mięso. Do garnka dodaj ryż, gotuj 10 minut. Kolejno dodaj mrożoną włoszczyznę i gotuj 15 minut. 
  • Do garnka wlej 1,5 szklanki mleka. Do pozostałego mleka dodaj żółtka, zmiksuj. Mieszankę wlej do zupy, zagotuj. Zupę dopraw solą i pieprzem.
  • Do zupy dodaj mięso z kurczaka i posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego!
Zupa drobiowa z ryżem

Zupa drobiowa z ryżem

piątek, 29 października 2021

Zapiekanka makaronowa z szynką w sosie pomidorowym

Zapiekanka makaronowa z szynką w sosie pomidorowym to sposób na szybki i pyszny obiad. Dodatkowym atutem tego przepisu jest to, że makaronu nie trzeba wcześniej gotować. Surowy makaron wystarczy dodać do naczynia żaroodpornego, następnie zalać przygotowanym sosem i zapiec w piekarniku. 
Zapiekanka makaronowa z szynką w sosie pomidorowym


Zapiekanka makaronowa z szynką w sosie pomidorowym - składniki:

  • 300 g makaronu
  • 300 g szynki 
  • 675 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 225 ml śmietany kremówki 30%
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki pszennej + 100 ml wody 
  • 150 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka, czosnek suszony, szczypta cukru 


Zapiekanka makaronowa z szynką - przepis:

  • Szynkę pokrój w kostkę. 
  • Do naczynia żaroodpornego wsyp nieugotowany makaron, dodaj szynkę, wymieszaj.
  • Do garnka wlej bulion, śmietanę kremówkę, dodaj przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Doprowadź do wrzenia.
  • W 100 ml wody rozmieszaj 2 łyżki mąki pszennej. Po zagotowaniu bulionu z dodatkami dodaj rozmieszaną mąkę. Dokładnie wymieszaj. Cały czas mieszając, gotuj zawartość garnka jeszcze przez 2 minuty. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. 
  • Przygotowanym sosem zalej makaron wymieszany z szynką. Wymieszaj. 
  • Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki. Wierzch zapiekanki oprósz startym serem żółtym.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. 

Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z szynką w sosie pomidorowym

Zapiekanka makaronowa z szynką w sosie pomidorowym

czwartek, 28 października 2021

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą

Makaron z aromatycznymi pomidorkami koktajlowymi z dodatkiem czosnku i miodu, mozzarellą oraz świeżymi listkami bazylii to przepyszne, proste i szybkie danie wegetariańskie, które kusi nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Idealne na błyskawiczny obiad! :)
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą



Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą - składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 125 g mozzarelli
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 3 minuty.
  • Na patelnię dodaj pomidorki koktajlowe i smaż tak długo, aż pomidory pękną i zaczną puszczać sok.
  • Dodaj miód, sól, pieprz, pieprz cayenne, wymieszaj. 
  • Dodaj odcedzony makaron, ponownie wymieszaj.
  • Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą podawaj z porwaną mozzarellą i świeżą bazylią.
Smacznego!
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą

środa, 27 października 2021

Ciasteczka śmietankowe

Niezwykle delikatne, kruche, maślane ciasteczka z dodatkiem śmietany, które swą strukturą przypominają nieco ciasto francuskie.
Ciasteczka śmietankowe

Ciasteczka śmietankowe - składniki:

  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 125 g masła
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 żółtko z jajka rozmiar L
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • dodatkowo: 1 białko + 3 łyżki cukru


Ciasteczka śmietankowe - przepis:

  • Mąkę przesiej, dodaj posiekane masło, śmietanę, żółtko i aromat waniliowy. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. 
  • Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 2 godziny do lodówki.
  • Po upływie powyższego czasu ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką, na grubość około 3-4 mm. Foremkami wykrawaj ciasteczka, przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciastek posmaruj białkiem i oprósz cukrem.
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 17 minut. 
Smacznego!
Ciasteczka śmietankowe

Ciasteczka śmietankowe

Ciasteczka śmietankowe

Ciasteczka śmietankowe


wtorek, 26 października 2021

Placki na zsiadłym mleku z brzoskwiniami

Smakowite i puszyste, a przy tym proste i szybkie w przygotowaniu placki z brzoskwiniami na zsiadłym mleku to idealny sposób na wyśmienite śniadanie.
Placki na zsiadłym mleku z brzoskwiniami





Placki na zsiadłym mleku z brzoskwiniami - składniki:

  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 szklanki zsiadłego mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 puszka brzoskwiń
  • olej do smażenia


Placki na zsiadłym mleku z brzoskwiniami - przepis:

  • Brzoskwinie pokrój w kostkę i odsącz na sitku z nadmiaru soku.
  • Białka oddziel od żółtek. Do żółtek dodaj zsiadłe mleko i cukier. Zmiksuj. Wciąż miksując dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Białka delikatnie wmieszaj w ciasto.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki.W każdego placka wciśnij kilka kawałków brzoskwini.
  • Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe placuszki możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Placki na zsiadłym mleku z brzoskwiniami

Placki na zsiadłym mleku z brzoskwiniami

Placki na zsiadłym mleku z brzoskwiniami

Placki na zsiadłym mleku z brzoskwiniami


poniedziałek, 25 października 2021

Bułki pszenne z oregano i żółtym serem

Puszyste, wspaniale pachnące bułki pszenne z oregano i warstwą zapieczonego sera żółtego. Idealne na śniadanie. Polecam!

Bułki pszenne z oregano i serem żółtym


Bułki z oregano i serem żółtym - składniki: 

  • 500 g mąki pszennej 
  • 30 g drożdży
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 100 g sera żółtego
  • przyprawy: oregano

Bułki z oregano i serem żółtym - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj drożdżowy rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 0,5 szklanki wody, 1 łyżkę mąki i cukier. Mieszaj do czasu rozpuszczenia się drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 15 minut.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj rozczyn drożdżowy, pozostałe 0,5 szklanki wody, oliwę z oliwek i sól. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć i podziel na 10 równych części. Uformuj bułki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posmaruj zimną wodą i posyp oregano oraz startym na dużych oczkach tarki serem żółtym. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
  • Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut, po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 170 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 10 minut.
Smacznego!
Bułki pszenne z oregano i serem żółtym

Bułki pszenne z oregano i serem żółtym

Bułki pszenne z oregano i serem żółtym


niedziela, 24 października 2021

Rolada kokosowa

Rolada kokosowa składająca się z puszystego biszkoptu i delikatnej, aksamitnej masy kokosowej to doskonały pomysł na wyjątkowe ciasto. Jak widać, tylko kilka prostych składników wystarczy, by móc wyczarować wyjątkowo pyszny deser.
Rolada kokosowa



Rolada kokosowa - składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Rolada kokosowa - składniki na krem:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 3,5 łyżki cukru pudru
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • dodatkowo: garść wiórków kokosowych do posmarowania wierzchu


Rolada kokosowa - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki.
  • Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto na biszkopt równomiernie rozsmaruj na blasze. Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
  • Po upieczeniu, przełóż biszkopt papierem do góry na wilgotną ściereczką i z wierzchu również przykryj go drugą wilgotną ściereczką kuchenną.
  • Przygotuj krem. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder, krótko zmiksuj. Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj szpatułką. 
  • Z biszkoptu zdejmij ściereczki i papier do pieczenia. Na biszkopcie wyłóż ubitą śmietanę (pozostaw około 4-5 łyżek śmietany do posmarowania wierzchu!), pozostawiając jeden z dłuższych brzegów ciasta nieposmarowany na szerokości około 3 cm. Zwijanie rolady zacznij od drugiej strony. 
  • Na wierzch rolady wyłóż pozostałą śmietanę. Roladę posyp wiórkami kokosowymi. Włóż do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Rolada kokosowa

Rolada kokosowa

Rolada kokosowa

Rolada kokosowa

sobota, 23 października 2021

Kotlety ziemniaczane z serem żółtym i koperkiem

Kotlety z gotowanych ziemniaków z dodatkiem sera żółtego i koperku, panierowane w jajku i bułce tartej to świetna alternatywna dla tradycyjnych kotletów i idealny sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z poprzedniego obiadu. Prosto i pysznie! :)
Kotlety ziemniaczane




Kotlety ziemniaczane z serem żółtym i koperkiem - składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki suszonego koperku
  • 125 g sera żółtego
  • do panierowania: 2 jajka + bułka tarta
  • olej do smażenia



Kotlety ziemniaczane z serem żółtym i koperkiem - przepis:

  • Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Pozostaw do ostudzenia.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia.
  • Do ostudzonych ziemniaków dodaj jajka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cebulę, suszony koperek oraz sól i pieprz. Dodaj również ser żółty starty na średnich oczkach tarki. Dokładnie wymieszaj.
  • Z powstałej masy uformuj okrągłe kotlety. Kotlety panieruj w rozkłóconym jajku i bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety ziemniaczane z serem żółtym i koperkiem

Kotlety ziemniaczane z serem żółtym i koperkiem

czwartek, 21 października 2021

Gulasz wieprzowy z boczkiem i warzywami

Przepyszny gulasz z szynki wieprzowej z dużą ilością warzyw: papryki, marchewki, papryczki chili w sosie pomidorowym z dodatkiem wędzonego boczku, który nadaje potrawie wyjątkowego smaku i aromatu.
Gulasz wieprzowy z boczkiem i warzywami


Gulasz wieprzowy z boczkiem i warzywami - składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka zielona
  • 3 marchewki
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, majeranek, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego
  • olej do smażenia

Składniki na zasmażkę:

  • 50 g masła
  • 2,5 łyżki mąki


Gulasz wieprzowy z boczkiem i warzywami - przepis:

  • Mięso oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w półplasterki papryczki chili, całość dopraw słodką papryką, oregano i majerankiem. Smaż przez 3 minuty. Na patelnię dodaj mięso. Smaż przez 15 minut. Teraz dodaj pokrojony w kostkę boczek i smaż przez kolejne 5 minut. 
  • Do dużego garnka przełóż zawartość patelni, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojoną w plasterki marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj również przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy. Całość zalej bulionem. Przykryj garnek pokrywką. Zawartość garnka doprowadź do wrzenia, zmniejsz moc palnika i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 1 godzinę.
  • Przygotuj zasmażkę. Na patelni roztop masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, by pozbyć się grudek. Smaż przez 2 minuty. 
  • Zasmażkę przelej do garnka. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika przez kilka minut, do momentu zgęstnienia sosu.
  • Dopraw gulasz solą i pieprzem. 
Smacznego!
Gulasz wieprzowy z boczkiem i warzywami

Gulasz wieprzowy z boczkiem i warzywami


środa, 20 października 2021

Ciasto budyniowe ze śliwkami

Przepyszne, ekspresowe i proste w przygotowaniu ciasto ze śliwkami z kruszonką i dodatkiem śmietankowego proszku budyniowego. Miękkie i wilgotne ciasto ze śliwkami i kruszonką to najlepszy pomysł na jesienny deser. Polecam! :)
Ciasto budyniowe ze śliwkami

Ciasto budyniowe ze śliwkami - składniki na ciasto:

  • 225 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 duży budyń śmietankowy (proszek: 64 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 600 g śliwek
  • 2 łyżki bułki tartej

Ciasto budyniowe ze śliwkami - składniki na kruszonkę:

  • 125 g mąki
  • 75 g masła
  • 50 g cukru



Ciasto budyniowe ze śliwkami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier i zimne masło posiekane na mniejsze kawałki. Z powstałych składników zagnieć kruszonkę, i wstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta.
  • Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i wyjmij pestkę. Każdą połówkę śliwki przekrój jeszcze na dwa kawałki.
  • Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo jajka. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Wierzch ciasta posyp przesianą bułką tartą. Na cieście ułóż równomiernie kawałki śliwek. Całość posyp wcześniej przygotowaną kruszonką. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Smacznego!

Źródło przepisu: kuchniamagdaleny.pl
Ciasto budyniowe ze śliwkami

Ciasto budyniowe ze śliwkami

Ciasto budyniowe ze śliwkami


wtorek, 19 października 2021

Placuszki ryżowe

Pyszne i sycące placuszki ryżowe na słodko to idealny pomysł na śniadanie, obiad lub słodką przekąskę. To również świetny sposób na wykorzystanie ryżu pozostałego z obiadu. Polecam! :)
Placuszki ryżowe


Placuszki ryżowe - składniki:

  • 150 g ryżu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia


Placuszki ryżowe - przepis:

  • Ryż gotuj kilka minut dłużej niż podano na opakowaniu. Ryż powinien się lekko rozgotować. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do miski wbij jajka, dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Dodaj śmietanę, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Do ciasta dodaj ugotowany ryż, wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Placuszki ryżowe

Placuszki ryżowe

Placuszki ryżowe


niedziela, 17 października 2021

Tort bezowy z jagodami

Przepis na wyśmienity tort bezowy z dodatkiem kremu jagodowego. Chrupiące z zewnątrz blaty bezowe, piankowe i delikatne w środku w połączeniu z pysznym kremem jagodowym to jeden z najlepszych pomysłów na pyszny deser.
Tort bezowy z jagodami

Tort bezowy z jagodami - składniki na blaty bezowe:

  • 6 białek z jajek rozmiar L
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Tort bezowy z jagodami - składniki na krem jagodowy:

  • 150 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 5 łyżek jagód z syropu

Pozostałe składniki:

  • 2-3 łyżki jagód z syropu


Tort bezowy z jagodami - przepis:

  • W pierwszej kolejności upiecz blaty bezowe. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Wciąż ubijając, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Miksuj do momentu powstania gęstej i lśniącej piany. Dodaj sok z cytryny, zmiksuj. Dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną, delikatnie wmieszaj przy pomocy szpatułki.
  • Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia. Na każdej blasze narysuj okrąg o średnicy około 21 cm. 
  • Masę bezową równomiernie wyłóż na narysowane okręgi. 
  • Dwie blachy z blatami bezowymi włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Od razu po włożeniu blach zmniejsz temperaturę do 100 stopni Celsjusza (z termoobiegiem). Bezę piecz przez około 2 godziny - do momentu aż będzie chrupka i z wierzchu dobrze wypieczona.
  • Wyłącz piekarnik. Bezy pozostaw w piekarniku jeszcze przez kilka godzin - do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj krem jagodowy. Do miski włóż mascarpone, dodaj jagody. Zmiksuj do dokładnego połączenia się składników.  Śmietanę kremówkę ubij na sztywno w osobnym pojemniku. Ubitą śmietanę dodaj do kremu, delikatnie wymieszaj.
  • Złóż ciasto. Na paterze ułóż jeden blat bezowy, wyłóż połowę kremu jagodowego, ułóż drugi blat bezowy. Wyłóż pozostałą część kremu. Na wierzch wyłóż kilka łyżek jagód z syropu.
  • Ciasto wstaw na 1 godzinę do lodówki.
Smacznego!
Tort bezowy z jagodami

Tort bezowy z jagodami

Tort bezowy z jagodami