Wyśmienita sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem, fetą, papryką, rzodkiewką, ogórkiem i pomidorem. Idealna na różne imprezy, ale też kolację, śniadanie czy lunch. Sałatka z kapusty pekińskiej z kurczakiem jest łatwa i szybka w przygotowaniu.
Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą - składniki:
Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą - przepis:
Filety oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw przyprawą gyros, włóż na 20 minut do lodówki. Po upływie tego czasu, na patelni rozgrzej olej, wrzuć kurczaka i smaż do zarumienienia.
Kapustę pekińską drobno pokrój. Paprykę i pomidora pokrój w kostkę, a rzodkiewkę i ogórka w półplasterki.
Do miski dodaj kapustę, paprykę, pomidory, rzodkiewki, ogórka i kurczaka. Dodaj również oliwę z oliwek i przyprawy: sól, pieprz, suszony koperek, suszoną natkę pietruszki i zioła prowansalskie. Dokładnie wymieszaj.
Zupa drobiowa z ryżem i warzywami to świetny pomysł na ekspresowy, a zarazem pyszny i pożywny obiad, który posmakuje małym i dużym. :)
Zupa drobiowa z ryżem - składniki:
5 pałek z kurczaka
2 szklanki ryżu
450 g mrożonej włoszczyzny
2,5 szklanki mleka 3,2%
2 żółtka
pęczek natki pietruszki
przyprawy: sól i pieprz, 3 ziarna pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe
Zupa drobiowa z ryżem - przepis:
Pałki z kurczaka zalej dwoma litrami wody, dodaj sól, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 45 minut.
Po upływie powyższego czasu z garnka wyjmij mięso. Do garnka dodaj ryż, gotuj 10 minut. Kolejno dodaj mrożoną włoszczyznę i gotuj 15 minut.
Do garnka wlej 1,5 szklanki mleka. Do pozostałego mleka dodaj żółtka, zmiksuj. Mieszankę wlej do zupy, zagotuj. Zupę dopraw solą i pieprzem.
Do zupy dodaj mięso z kurczaka i posiekaną natkę pietruszki.
Zapiekanka makaronowa z szynką w sosie pomidorowym to sposób na szybki i pyszny obiad. Dodatkowym atutem tego przepisu jest to, że makaronu nie trzeba wcześniej gotować. Surowy makaron wystarczy dodać do naczynia żaroodpornego, następnie zalać przygotowanym sosem i zapiec w piekarniku.
Zapiekanka makaronowa z szynką w sosie pomidorowym - składniki:
Do naczynia żaroodpornego wsyp nieugotowany makaron, dodaj szynkę, wymieszaj.
Do garnka wlej bulion, śmietanę kremówkę, dodaj przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Doprowadź do wrzenia.
W 100 ml wody rozmieszaj 2 łyżki mąki pszennej. Po zagotowaniu bulionu z dodatkami dodaj rozmieszaną mąkę. Dokładnie wymieszaj. Cały czas mieszając, gotuj zawartość garnka jeszcze przez 2 minuty. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Przygotowanym sosem zalej makaron wymieszany z szynką. Wymieszaj.
Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki. Wierzch zapiekanki oprósz startym serem żółtym.
Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Makaron z aromatycznymi pomidorkami koktajlowymi z dodatkiem czosnku i miodu, mozzarellą oraz świeżymi listkami bazylii to przepyszne, proste i szybkie danie wegetariańskie, które kusi nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Idealne na błyskawiczny obiad! :)
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą - składniki:
250 g makaronu spaghetti
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
125 g mozzarelli
400 g pomidorków koktajlowych
3 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki miodu
przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą - przepis:
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 3 minuty.
Na patelnię dodaj pomidorki koktajlowe i smaż tak długo, aż pomidory pękną i zaczną puszczać sok.
Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 2 godziny do lodówki.
Po upływie powyższego czasu ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką, na grubość około 3-4 mm. Foremkami wykrawaj ciasteczka, przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciastek posmaruj białkiem i oprósz cukrem.
Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 17 minut.
Puszyste, wspaniale pachnące bułki pszenne z oregano i warstwą zapieczonego sera żółtego. Idealne na śniadanie. Polecam!
Bułki z oregano i serem żółtym - składniki:
500 g mąki pszennej
30 g drożdży
1 szklanka letniej wody
1 łyżka cukru
4 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
100 g sera żółtego
przyprawy: oregano
Bułki z oregano i serem żółtym - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj drożdżowy rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 0,5 szklanki wody, 1 łyżkę mąki i cukier. Mieszaj do czasu rozpuszczenia się drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 15 minut.
Do miski wsyp mąkę, dodaj rozczyn drożdżowy, pozostałe 0,5 szklanki wody, oliwę z oliwek i sól. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć i podziel na 10 równych części. Uformuj bułki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posmaruj zimną wodą i posyp oregano oraz startym na dużych oczkach tarki serem żółtym. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut, po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 170 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 10 minut.
Rolada kokosowa składająca się z puszystego biszkoptu i delikatnej, aksamitnej masy kokosowej to doskonały pomysł na wyjątkowe ciasto. Jak widać, tylko kilka prostych składników wystarczy, by móc wyczarować wyjątkowo pyszny deser.
Rolada kokosowa - składniki na biszkopt:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Rolada kokosowa - składniki na krem:
500 ml śmietany kremówki 30%
3,5 łyżki cukru pudru
3/4 szklanki wiórków kokosowych
dodatkowo: garść wiórków kokosowych do posmarowania wierzchu
Rolada kokosowa - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto na biszkopt równomiernie rozsmaruj na blasze. Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Po upieczeniu, przełóż biszkopt papierem do góry na wilgotną ściereczką i z wierzchu również przykryj go drugą wilgotną ściereczką kuchenną.
Przygotuj krem. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder, krótko zmiksuj. Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj szpatułką.
Z biszkoptu zdejmij ściereczki i papier do pieczenia. Na biszkopcie wyłóż ubitą śmietanę (pozostaw około 4-5 łyżek śmietany do posmarowania wierzchu!), pozostawiając jeden z dłuższych brzegów ciasta nieposmarowany na szerokości około 3 cm. Zwijanie rolady zacznij od drugiej strony.
Na wierzch rolady wyłóż pozostałą śmietanę. Roladę posyp wiórkami kokosowymi. Włóż do lodówki na kilka godzin.
Kotlety z gotowanych ziemniaków z dodatkiem sera żółtego i koperku, panierowane w jajku i bułce tartej to świetna alternatywna dla tradycyjnych kotletów i idealny sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z poprzedniego obiadu. Prosto i pysznie! :)
Kotlety ziemniaczane z serem żółtym i koperkiem - składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cebula
2 łyżeczki suszonego koperku
125 g sera żółtego
do panierowania: 2 jajka + bułka tarta
olej do smażenia
Kotlety ziemniaczane z serem żółtym i koperkiem - przepis:
Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Pozostaw do ostudzenia.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia.
Do ostudzonych ziemniaków dodaj jajka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cebulę, suszony koperek oraz sól i pieprz. Dodaj również ser żółty starty na średnich oczkach tarki. Dokładnie wymieszaj.
Z powstałej masy uformuj okrągłe kotlety. Kotlety panieruj w rozkłóconym jajku i bułce tartej.
Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Przepyszny gulasz z szynki wieprzowej z dużą ilością warzyw: papryki, marchewki, papryczki chili w sosie pomidorowym z dodatkiem wędzonego boczku, który nadaje potrawie wyjątkowego smaku i aromatu.
Gulasz wieprzowy z boczkiem i warzywami - składniki:
1,5 kg szynki wieprzowej
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 papryczki chili
200 g wędzonego boczku
2 papryki czerwone
1 papryka zielona
3 marchewki
500 ml przecieru pomidorowego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 szklanki bulionu warzywnego
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, majeranek, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego
olej do smażenia
Składniki na zasmażkę:
50 g masła
2,5 łyżki mąki
Gulasz wieprzowy z boczkiem i warzywami - przepis:
Mięso oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w półplasterki papryczki chili, całość dopraw słodką papryką, oregano i majerankiem. Smaż przez 3 minuty. Na patelnię dodaj mięso. Smaż przez 15 minut. Teraz dodaj pokrojony w kostkę boczek i smaż przez kolejne 5 minut.
Do dużego garnka przełóż zawartość patelni, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojoną w plasterki marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj również przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy. Całość zalej bulionem. Przykryj garnek pokrywką. Zawartość garnka doprowadź do wrzenia, zmniejsz moc palnika i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 1 godzinę.
Przygotuj zasmażkę. Na patelni roztop masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, by pozbyć się grudek. Smaż przez 2 minuty.
Zasmażkę przelej do garnka. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika przez kilka minut, do momentu zgęstnienia sosu.
Przepyszne, ekspresowe i proste w przygotowaniu ciasto ze śliwkami z kruszonką i dodatkiem śmietankowego proszku budyniowego. Miękkie i wilgotne ciasto ze śliwkami i kruszonką to najlepszy pomysł na jesienny deser. Polecam! :)
Ciasto budyniowe ze śliwkami - składniki na ciasto:
225 g masła
3/4 szklanki cukru
6 jajek
1,5 szklanki mąki pszennej
1 duży budyń śmietankowy (proszek: 64 g)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
600 g śliwek
2 łyżki bułki tartej
Ciasto budyniowe ze śliwkami - składniki na kruszonkę:
125 g mąki
75 g masła
50 g cukru
Ciasto budyniowe ze śliwkami - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier i zimne masło posiekane na mniejsze kawałki. Z powstałych składników zagnieć kruszonkę, i wstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i wyjmij pestkę. Każdą połówkę śliwki przekrój jeszcze na dwa kawałki.
Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo jajka. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Wierzch ciasta posyp przesianą bułką tartą. Na cieście ułóż równomiernie kawałki śliwek. Całość posyp wcześniej przygotowaną kruszonką.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Pyszne i sycące placuszki ryżowe na słodko to idealny pomysł na śniadanie, obiad lub słodką przekąskę. To również świetny sposób na wykorzystanie ryżu pozostałego z obiadu. Polecam! :)
Placuszki ryżowe - składniki:
150 g ryżu
2 jajka
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
3 łyżki śmietany 18%
3/4 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia
Placuszki ryżowe - przepis:
Ryż gotuj kilka minut dłużej niż podano na opakowaniu. Ryż powinien się lekko rozgotować. Pozostaw do ostudzenia.
Do miski wbij jajka, dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Dodaj śmietanę, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
Do ciasta dodaj ugotowany ryż, wymieszaj.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Przepis na wyśmienity tort bezowy z dodatkiem kremu jagodowego. Chrupiące z zewnątrz blaty bezowe, piankowe i delikatne w środku w połączeniu z pysznym kremem jagodowym to jeden z najlepszych pomysłów na pyszny deser.
Tort bezowy z jagodami - składniki na blaty bezowe:
6 białek z jajek rozmiar L
szczypta soli
300 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Tort bezowy z jagodami - składniki na krem jagodowy:
150 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki 30%
5 łyżek jagód z syropu
Pozostałe składniki:
2-3 łyżki jagód z syropu
Tort bezowy z jagodami - przepis:
W pierwszej kolejności upiecz blaty bezowe. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Wciąż ubijając, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Miksuj do momentu powstania gęstej i lśniącej piany. Dodaj sok z cytryny, zmiksuj. Dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną, delikatnie wmieszaj przy pomocy szpatułki.
Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia. Na każdej blasze narysuj okrąg o średnicy około 21 cm.
Masę bezową równomiernie wyłóż na narysowane okręgi.
Dwie blachy z blatami bezowymi włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Od razu po włożeniu blach zmniejsz temperaturę do 100 stopni Celsjusza (z termoobiegiem). Bezę piecz przez około 2 godziny - do momentu aż będzie chrupka i z wierzchu dobrze wypieczona.
Wyłącz piekarnik. Bezy pozostaw w piekarniku jeszcze przez kilka godzin - do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj krem jagodowy. Do miski włóż mascarpone, dodaj jagody. Zmiksuj do dokładnego połączenia się składników. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno w osobnym pojemniku. Ubitą śmietanę dodaj do kremu, delikatnie wymieszaj.
Złóż ciasto. Na paterze ułóż jeden blat bezowy, wyłóż połowę kremu jagodowego, ułóż drugi blat bezowy. Wyłóż pozostałą część kremu. Na wierzch wyłóż kilka łyżek jagód z syropu.