sobota, 9 października 2021

Bananowa chmurka

Przepyszne ciasto na kruchym spodzie składające się z kilku warstw: bananów i ananasów zatopionych w galaretce cytrynowej, kremu śmietankowego oraz chrupiącej bezy czekoladowej. Bananowa chmurka to wyśmienite, warstwowe ciasto, które z pewnością posmakuje każdemu. 
Bananowa chmurka


Składniki na ciasto kruche:

  • 150 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 opakowania cukru waniliowego (8 g)
  • 30 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 100 g schłodzonego masła

Składniki na warstwę z galaretką:

  • około 10 bananów
  • 1 puszka ananasów (580 ml)
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 3,5 szklanki wrzątku

Składniki na warstwę śmietankową:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Składniki na bezę czekoladową:

  • 3 białka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 60 g roztopionej, gorzkiej czekolady

Bananowa chmurka - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruchy spód. Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier puder, żółtka i posiekane masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Owiń folią spożywczą i włóż na około 60 minut do lodówki.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Wyjmij ciasto z lodówki. Dno formy wylep ciastem, ponakłuwaj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj warstwę z galaretką. Galaretki cytrynowe rozpuść w 3,5 szklankach wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia. 
  • Banany obierz ze skórki. Ananasa pokrój na mniejsze kawałki. 
  • Banany wyłóż na kruche ciasto. Banany układaj jeden przy drugim. Wolne przestrzenie między bananami wypełnij kawałkami ananasów. Tężejącą galaretkę wylej na owoce. Ciasto wstaw do lodówki na czas przygotowania kremu śmietankowego.
  • Przygotuj krem śmietankowy. Śmietanę kremówkę i mascarpone umieść w misce. Całość ubij na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Zmiksuj. Krem śmietankowy wyłóż na ciasto, na stężałą galaretkę.
  • Przygotuj bezę czekoladową. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Ubijaj do momentu wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, sztywnej piany. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksuj. Dodaj roztopioną czekoladą. Delikatnie wymieszaj szpatułką.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm odwróć do góry dnem. Wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmaruj równomiernie na całej powierzchni papieru przyklejonego do formy. 
  • Bezę wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Bezę wyłóż na krem śmietankowy. 
  • Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!

Źródło przepisu: mojewypieki.com
Bananowa chmurka

Bananowa chmurka

Bananowa chmurka

Bananowa chmurka

Bananowa chmurka

Bananowa chmurka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz