Niezwykle delikatne, kruche, maślane ciasteczka z dodatkiem śmietany, które swą strukturą przypominają nieco ciasto francuskie.
Ciasteczka śmietankowe - składniki:
- 160 g mąki pszennej tortowej
- 125 g masła
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 żółtko z jajka rozmiar L
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- dodatkowo: 1 białko + 3 łyżki cukru
Ciasteczka śmietankowe - przepis:
- Mąkę przesiej, dodaj posiekane masło, śmietanę, żółtko i aromat waniliowy. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
- Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 2 godziny do lodówki.
- Po upływie powyższego czasu ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką, na grubość około 3-4 mm. Foremkami wykrawaj ciasteczka, przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciastek posmaruj białkiem i oprósz cukrem.
- Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 17 minut.
Ta śmietana chyba musi być kwaśna?
OdpowiedzUsuńTak, należy użyć kwaśnej śmietany.
Usuń