środa, 20 października 2021

Ciasto budyniowe ze śliwkami

Przepyszne, ekspresowe i proste w przygotowaniu ciasto ze śliwkami z kruszonką i dodatkiem śmietankowego proszku budyniowego. Miękkie i wilgotne ciasto ze śliwkami i kruszonką to najlepszy pomysł na jesienny deser. Polecam! :)
Ciasto budyniowe ze śliwkami

Ciasto budyniowe ze śliwkami - składniki na ciasto:

  • 225 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 duży budyń śmietankowy (proszek: 64 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 600 g śliwek
  • 2 łyżki bułki tartej

Ciasto budyniowe ze śliwkami - składniki na kruszonkę:

  • 125 g mąki
  • 75 g masła
  • 50 g cukru



Ciasto budyniowe ze śliwkami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier i zimne masło posiekane na mniejsze kawałki. Z powstałych składników zagnieć kruszonkę, i wstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta.
  • Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i wyjmij pestkę. Każdą połówkę śliwki przekrój jeszcze na dwa kawałki.
  • Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo jajka. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Wierzch ciasta posyp przesianą bułką tartą. Na cieście ułóż równomiernie kawałki śliwek. Całość posyp wcześniej przygotowaną kruszonką. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Smacznego!

Źródło przepisu: kuchniamagdaleny.pl
Ciasto budyniowe ze śliwkami

Ciasto budyniowe ze śliwkami

Ciasto budyniowe ze śliwkami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz