środa, 13 października 2021

Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami

Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami to pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu wypiek, który nie wymaga wyrastania. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, zagnieść ciasto, przełożyć do formy, odczekać chwilkę, by móc cieszyć się smakiem wyśmienitego placka. :)
Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami

Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami - składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży 
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 75 g masła
  • 1 jajko
  • 300 g wydrylowanych wiśni
  • dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta



Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami - przepis:

  • Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj śmietanę, wymieszaj na jednolitą masę.
  • Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, cukier waniliowy, sól, posiekane na mniejsze kawałki masło, jajko i drożdże wymieszane ze śmietaną. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy. 
  • Wiśnie osusz, układaj na wierzchu placka, delikatnie wciskając je w ciasto.
  • Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
  • Po ostudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem. 
Smacznego!

Źródło przepisu: smakolykibereniki.blogspot.com
Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami

Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami

Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami

Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami

Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami

Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz