Przepyszny gulasz z szynki wieprzowej z dużą ilością warzyw: papryki, marchewki, papryczki chili w sosie pomidorowym z dodatkiem wędzonego boczku, który nadaje potrawie wyjątkowego smaku i aromatu.
Gulasz wieprzowy z boczkiem i warzywami - składniki:
1,5 kg szynki wieprzowej
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 papryczki chili
200 g wędzonego boczku
2 papryki czerwone
1 papryka zielona
3 marchewki
500 ml przecieru pomidorowego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 szklanki bulionu warzywnego
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, majeranek, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego
olej do smażenia
Składniki na zasmażkę:
50 g masła
2,5 łyżki mąki
Gulasz wieprzowy z boczkiem i warzywami - przepis:
Mięso oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w półplasterki papryczki chili, całość dopraw słodką papryką, oregano i majerankiem. Smaż przez 3 minuty. Na patelnię dodaj mięso. Smaż przez 15 minut. Teraz dodaj pokrojony w kostkę boczek i smaż przez kolejne 5 minut.
Do dużego garnka przełóż zawartość patelni, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojoną w plasterki marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj również przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy. Całość zalej bulionem. Przykryj garnek pokrywką. Zawartość garnka doprowadź do wrzenia, zmniejsz moc palnika i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 1 godzinę.
Przygotuj zasmażkę. Na patelni roztop masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, by pozbyć się grudek. Smaż przez 2 minuty.
Zasmażkę przelej do garnka. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika przez kilka minut, do momentu zgęstnienia sosu.
Mam smaka na sam widok. Świetna propozycja na obiad. :)
OdpowiedzUsuńRobię w tym tygodniu. Przysięgam!
OdpowiedzUsuń