sobota, 23 października 2021

Kotlety ziemniaczane z serem żółtym i koperkiem

Kotlety z gotowanych ziemniaków z dodatkiem sera żółtego i koperku, panierowane w jajku i bułce tartej to świetna alternatywna dla tradycyjnych kotletów i idealny sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z poprzedniego obiadu. Prosto i pysznie! :)
Kotlety ziemniaczane




Kotlety ziemniaczane z serem żółtym i koperkiem - składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki suszonego koperku
  • 125 g sera żółtego
  • do panierowania: 2 jajka + bułka tarta
  • olej do smażenia



Kotlety ziemniaczane z serem żółtym i koperkiem - przepis:

  • Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Pozostaw do ostudzenia.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia.
  • Do ostudzonych ziemniaków dodaj jajka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cebulę, suszony koperek oraz sól i pieprz. Dodaj również ser żółty starty na średnich oczkach tarki. Dokładnie wymieszaj.
  • Z powstałej masy uformuj okrągłe kotlety. Kotlety panieruj w rozkłóconym jajku i bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety ziemniaczane z serem żółtym i koperkiem

Kotlety ziemniaczane z serem żółtym i koperkiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz