Kotlety z gotowanych ziemniaków z dodatkiem sera żółtego i koperku, panierowane w jajku i bułce tartej to świetna alternatywna dla tradycyjnych kotletów i idealny sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z poprzedniego obiadu. Prosto i pysznie! :)
Kotlety ziemniaczane z serem żółtym i koperkiem - składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cebula
2 łyżeczki suszonego koperku
125 g sera żółtego
do panierowania: 2 jajka + bułka tarta
olej do smażenia
Kotlety ziemniaczane z serem żółtym i koperkiem - przepis:
Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Pozostaw do ostudzenia.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia.
Do ostudzonych ziemniaków dodaj jajka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cebulę, suszony koperek oraz sól i pieprz. Dodaj również ser żółty starty na średnich oczkach tarki. Dokładnie wymieszaj.
Z powstałej masy uformuj okrągłe kotlety. Kotlety panieruj w rozkłóconym jajku i bułce tartej.
Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz