Pierś z kurczaka z piekarnika panierowana w panierce z orzeszków ziemnych to świetny pomysł na wyśmienity obiad. Tak przygotowane mięso jest soczyste i wyjątkowo pyszne. Polecam!
Pierś z kurczaka pieczona w panierce orzechowej - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka
- około 3/4 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 50 g masła
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie
Pierś z kurczaka pieczona w panierce orzechowej - przepis:
- Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz, dopraw solą i pieprzem.
- Orzechy rozdrobnij przy pomocy blendera. Dodaj oregano, bazylię i zioła prowansalskie. Wymieszaj.
- Na talerz wsyp orzechy, dodaj bułkę tartą, wymieszaj.
- Filety panieruj najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w orzechach wymieszanych z bułką tartą.
- Filety przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu każdej piersi ułóż plastry masła.
- Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz mięso jeszcze przez 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz