poniedziałek, 11 października 2021

Pierś z kurczaka pod warzywną kołderką

Pierś z kurczaka pod kołderką z marchewki, pora i pieczarek z dodatkiem warstwy majonezowo-serowej to świetny pomysł na szybki, prosty i pyszny obiad z kurczakiem w roli głównej. Polecam! :)

Pierś z kurczaka pod warzywną kołderką


Pierś z kurczaka pod warzywną kołderką - składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka (około 1 kg)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • biała część pora
  • 300 g pieczarek
  • 5 łyżek majonezu
  • 150 g żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka 


Pierś z kurczaka pod warzywną kołderką - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Włóż na około 1 godzinę do lodówki.
  • Na patelni roztop masło, wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj marchewkę startą na średnich oczkach tarki i pora pokrojonego w półplasterki. Smaż przez 3 minuty. Dodaj drobno pokrojone pieczarki. Smaż na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. 
  • Majonez wymieszaj z serem żółtym startym na średnich oczkach tarki. 
  • Mięso przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy kawałek mięsa wyłóż porcję warzyw. Na warzywach rozsmaruj majonez z serem żółtym.
  • Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. 
Smacznego!
Pierś z kurczaka pod warzywną kołderką

Pierś z kurczaka pod warzywną kołderką

Pierś z kurczaka pod warzywną kołderką

Pierś z kurczaka pod warzywną kołderką


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz