Pyszne i sycące placuszki ryżowe na słodko to idealny pomysł na śniadanie, obiad lub słodką przekąskę. To również świetny sposób na wykorzystanie ryżu pozostałego z obiadu. Polecam! :)
Placuszki ryżowe - składniki:
150 g ryżu
2 jajka
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
3 łyżki śmietany 18%
3/4 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia
Placuszki ryżowe - przepis:
Ryż gotuj kilka minut dłużej niż podano na opakowaniu. Ryż powinien się lekko rozgotować. Pozostaw do ostudzenia.
Do miski wbij jajka, dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Dodaj śmietanę, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
Do ciasta dodaj ugotowany ryż, wymieszaj.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz