Wyśmienita sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem, fetą, papryką, rzodkiewką, ogórkiem i pomidorem. Idealna na różne imprezy, ale też kolację, śniadanie czy lunch. Sałatka z kapusty pekińskiej z kurczakiem jest łatwa i szybka w przygotowaniu.
Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 1 mała kapusta pekińska (o wadze około 800 g)
- 1 papryka czerwona
- 2 pomidory
- pęczek rzodkiewki
- 1 ogórek długi
- około 125 g sera feta
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do gyrosa, suszona natka pietruszki, suszony koperek, zioła prowansalskie
- olej do smażenia
Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą - przepis:
- Filety oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw przyprawą gyros, włóż na 20 minut do lodówki. Po upływie tego czasu, na patelni rozgrzej olej, wrzuć kurczaka i smaż do zarumienienia.
- Kapustę pekińską drobno pokrój. Paprykę i pomidora pokrój w kostkę, a rzodkiewkę i ogórka w półplasterki.
- Do miski dodaj kapustę, paprykę, pomidory, rzodkiewki, ogórka i kurczaka. Dodaj również oliwę z oliwek i przyprawy: sól, pieprz, suszony koperek, suszoną natkę pietruszki i zioła prowansalskie. Dokładnie wymieszaj.
- Fetę pokrój w kostkę. Ułóż na wierzchu sałatki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz