niedziela, 31 października 2021

Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą

Wyśmienita sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem, fetą, papryką, rzodkiewką, ogórkiem i pomidorem. Idealna na różne imprezy, ale też kolację, śniadanie czy lunch. Sałatka z kapusty pekińskiej z kurczakiem jest łatwa i szybka w przygotowaniu.
Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą



Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 mała kapusta pekińska (o wadze około 800 g)
  • 1 papryka czerwona
  • 2 pomidory
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 ogórek długi
  • około 125 g sera feta
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do gyrosa, suszona natka pietruszki, suszony koperek, zioła prowansalskie
  • olej do smażenia

Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą - przepis:

  • Filety oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw przyprawą gyros, włóż na 20 minut do lodówki. Po upływie tego czasu, na patelni rozgrzej olej, wrzuć kurczaka i smaż do zarumienienia.
  • Kapustę pekińską drobno pokrój. Paprykę i pomidora pokrój w kostkę, a rzodkiewkę i ogórka w półplasterki. 
  • Do miski dodaj kapustę, paprykę, pomidory, rzodkiewki, ogórka i kurczaka. Dodaj również oliwę z oliwek i przyprawy: sól, pieprz, suszony koperek, suszoną natkę pietruszki i zioła prowansalskie. Dokładnie wymieszaj.
  • Fetę pokrój w kostkę. Ułóż na wierzchu sałatki. 
Smacznego!
Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą

Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą

Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz