niedziela, października 17, 2021

Tort bezowy z jagodami

Przepis na wyśmienity tort bezowy z dodatkiem kremu jagodowego. Chrupiące z zewnątrz blaty bezowe, piankowe i delikatne w środku w połączeniu z pysznym kremem jagodowym to jeden z najlepszych pomysłów na pyszny deser.
Tort bezowy z jagodami

Tort bezowy z jagodami - składniki na blaty bezowe:

  • 6 białek z jajek rozmiar L
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Tort bezowy z jagodami - składniki na krem jagodowy:

  • 150 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 5 łyżek jagód z syropu

Pozostałe składniki:

  • 2-3 łyżki jagód z syropu


Tort bezowy z jagodami - przepis:

  • W pierwszej kolejności upiecz blaty bezowe. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Wciąż ubijając, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Miksuj do momentu powstania gęstej i lśniącej piany. Dodaj sok z cytryny, zmiksuj. Dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną, delikatnie wmieszaj przy pomocy szpatułki.
  • Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia. Na każdej blasze narysuj okrąg o średnicy około 21 cm. 
  • Masę bezową równomiernie wyłóż na narysowane okręgi. 
  • Dwie blachy z blatami bezowymi włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Od razu po włożeniu blach zmniejsz temperaturę do 100 stopni Celsjusza (z termoobiegiem). Bezę piecz przez około 2 godziny - do momentu aż będzie chrupka i z wierzchu dobrze wypieczona.
  • Wyłącz piekarnik. Bezy pozostaw w piekarniku jeszcze przez kilka godzin - do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj krem jagodowy. Do miski włóż mascarpone, dodaj jagody. Zmiksuj do dokładnego połączenia się składników.  Śmietanę kremówkę ubij na sztywno w osobnym pojemniku. Ubitą śmietanę dodaj do kremu, delikatnie wymieszaj.
  • Złóż ciasto. Na paterze ułóż jeden blat bezowy, wyłóż połowę kremu jagodowego, ułóż drugi blat bezowy. Wyłóż pozostałą część kremu. Na wierzch wyłóż kilka łyżek jagód z syropu.
  • Ciasto wstaw na 1 godzinę do lodówki.
Smacznego!
Tort bezowy z jagodami

Tort bezowy z jagodami

Tort bezowy z jagodami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger