Przepis na wyśmienity tort bezowy z dodatkiem kremu jagodowego. Chrupiące z zewnątrz blaty bezowe, piankowe i delikatne w środku w połączeniu z pysznym kremem jagodowym to jeden z najlepszych pomysłów na pyszny deser.
Tort bezowy z jagodami - składniki na blaty bezowe:
6 białek z jajek rozmiar L
szczypta soli
300 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Tort bezowy z jagodami - składniki na krem jagodowy:
150 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki 30%
5 łyżek jagód z syropu
Pozostałe składniki:
2-3 łyżki jagód z syropu
Tort bezowy z jagodami - przepis:
W pierwszej kolejności upiecz blaty bezowe. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Wciąż ubijając, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Miksuj do momentu powstania gęstej i lśniącej piany. Dodaj sok z cytryny, zmiksuj. Dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną, delikatnie wmieszaj przy pomocy szpatułki.
Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia. Na każdej blasze narysuj okrąg o średnicy około 21 cm.
Masę bezową równomiernie wyłóż na narysowane okręgi.
Dwie blachy z blatami bezowymi włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Od razu po włożeniu blach zmniejsz temperaturę do 100 stopni Celsjusza (z termoobiegiem). Bezę piecz przez około 2 godziny - do momentu aż będzie chrupka i z wierzchu dobrze wypieczona.
Wyłącz piekarnik. Bezy pozostaw w piekarniku jeszcze przez kilka godzin - do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj krem jagodowy. Do miski włóż mascarpone, dodaj jagody. Zmiksuj do dokładnego połączenia się składników. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno w osobnym pojemniku. Ubitą śmietanę dodaj do kremu, delikatnie wymieszaj.
Złóż ciasto. Na paterze ułóż jeden blat bezowy, wyłóż połowę kremu jagodowego, ułóż drugi blat bezowy. Wyłóż pozostałą część kremu. Na wierzch wyłóż kilka łyżek jagód z syropu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz