Tosty z jajkiem pieczone piekarniku z dodatkiem szynki, sera cheddar i papryki to doskonały pomysł na pyszne i pożywne śniadanie. Polecam! :)
Tosty zapiekane z jajkiem - składniki:
10 kromek chleba tostowego
5 jajek
2 żółtka
150 g jogurtu naturalnego
1 mała papryka czerwona
0,5 pęczka szczypiorku
5 plastrów szynki
około 75 g sera cheddar
sól, pieprz
ulubione kiełki
Tosty zapiekane z jajkiem - przepis:
W pięciu kromkach chleba tostowego wytnij na środku otwory, np. przy pomocy kieliszka.
Żółtka wymieszaj z jogurtem, dopraw solą i pieprzem. Paprykę pokrój w kostkę, a szczypiorek drobno posiekaj.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Na blaszce ułóż pięć całych kromek chleba. Posmaruj mieszanką jogurtu z żółtkami. Ułóż kolejno szynkę, ser i paprykę. Na papryce ułóż kromki chleba z wydrążonym środkiem. Chleb posmaruj na górze żółtkami wymieszanymi z jogurtem naturalnym. Do środka wbij jajko. Dopraw solą i pieprzem. Posyp szczypiorkiem.
Tak przygotowane tosty wstaw do piekarnika nagrzanego do do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Po upieczeniu posyp wierzch tostów ulubionymi kiełkami.
Kiedyś robiłam podobne tosty, jednak nie wyglądały one tak estetycznie :D Dużo jajka się wylało, muszę spróbować z twoim przepisem.
OdpowiedzUsuńOoo tak. wysyłam linka do przepisu mojemu chłopakowi, może zrozumie i zorientuje się co ma zrobić w Niedzielę na śniadanie ;p
OdpowiedzUsuń