poniedziałek, listopada 29, 2021

Wytrawne bułeczki z suszonymi pomidorami

Wytrawne bułeczki z suszonymi pomidorami

Wyśmienite, wytrawne bułeczki drożdżowe z dodatkiem masła, suszonych pomidorów, sera żółtego oraz ziół: oregano i bazylii. Polecam, są pyszne!
Wytrawne bułeczki z suszonymi pomidorami



Wytrawne bułeczki drożdżowe z suszonymi pomidorami - składniki na rozczyn:

  • 40 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka

Wytrawne bułeczki z suszonymi pomidorami - pozostałe składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki maślanki w temperaturze pokojowej
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka soli

Bułki z suszonymi pomidorami - pozostałe składniki:

  • 150 g sera żółtego
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżka oregano
  • 6 połówek pomidorów suszonych w oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • mleko do posmarowania bułeczek
  • bazylia do posypania bułeczek


Wytrawne bułeczki drożdżowe z suszonymi pomidorami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj drożdżowy rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, mąkę i ciepłe mleko. Mieszaj do czasu rozpuszczenia się drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 15 minut.
  • Do miski wsyp mąkę, wlej maślankę, olej, wsyp sól oraz dodaj rozczyn drożdżowy. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.
  • Wyrośnięte ciasto krótko wyrób i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 40x30 cm.
  • Do miękkiego masła dodaj pokrojone w kosteczkę suszone pomidory, oregano i sól. Dokładnie wymieszaj.
  • Rozwałkowane ciasto równomiernie posmaruj masłem z dodatkami i posyp serem żółtym startym na dużych oczkach tarki. 
  • Całość zwiń ściśle wzdłuż dłuższego boku na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokrój na około 3-centymetrowe kawałki. 
  • Bułki przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Bezpośrednio przed pieczeniem posmaruj bułeczki mlekiem a ich wierzch posyp bazylią.
  • Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Smacznego!

niedziela, listopada 28, 2021

Ciasto Michałek

Ciasto Michałek

Wyśmienite, przekładane ciasto, które zachwyca swym wyglądem i smakiem. Ciasto Michałek to połączenie wilgotnego ciasta czekoladowego z kremem przygotowanym na bazie mascarpone z dodatkiem kawy i cukierków Michałków oraz kremem śmietankowym. W cieście można również wyczuć dżem wiśniowy, który idealnie balansuje jego słodycz. Całość dopełnia gorzka czekolada i podprażone orzechy laskowe. To najlepsze ciasto na nadchodzące święta, jak i wszelkiego rodzaju uroczystości i imprezy. Bardzo polecam! 
Ciasto Michałek




Ciasto Michałek - składniki na ciasto:

  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 5 jajek + 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Ciasto Michałek - składniki na krem z cukierkami Michałki:

  • 500 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g cukierków Michałki
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Ciasto Michałek - składniki na masę śmietankową:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody

Pozostałe składniki:

  • około 300 g dżemu wiśniowego
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 g posiekanych, podpieczonych orzechów laskowych bez skórki

Ciasto Michałek - przepis:

  • Do rondelka dodaj cukier i kakao, wlej olej i wodę. Mieszankę zagotuj, następnie zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dokładnie wymieszaj i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Pozostałe składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. Kolejno dodawaj po jednym żółtku, po każdym dodaniu, zmiksuj masę. Do masy jajecznej, powoli, cienkim strumieniem wlej wcześniej przygotowaną mieszankę i krótko zmiksuj na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. 
  • Kolejno dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Składniki delikatnie wymieszaj szpatułką, by dobrze się ze sobą połączyły.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj masę z cukierkami Michałki. Kawę rozpuszczalną rozpuść w 2 łyżkach gorącej wody. Do misy miksera przełóż serek mascarpone i śmietankę. Zmiksuj na gęsty krem. Pod koniec miksowania dodaj przesiany cukier puder. Dodaj kawę, wymieszaj szpatułką. Do masy dodaj cukierki Michałki starte na dużych oczkach tarki. Wymieszaj szpatułką.
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę, krótko zmiksuj. 
  • Złóż ciasto. Całkowicie ostudzone ciasto przekrój na dwa blaty. Pierwszy blat przełóż do formy. Blat posmaruj dżemem. Wyłóż krem z Michałkami, równomiernie rozsmaruj, przykryj drugim blatem ciasta. Wyłóż krem śmietankowy, wyrównaj. Wierzch udekoruj czekoladą startą na dużych oczkach tarki i posiekanymi orzechami laskowymi.
  • Ciasto włóż na minimum 8 godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Michałek

Ciasto Michałek

Ciasto Michałek

Ciasto Michałek

Ciasto Michałek




sobota, listopada 27, 2021

Kotlety z kurczaka w panierce z parmezanu

Kotlety z kurczaka w panierce z parmezanu

Jeśli znudziły Ci się tradycyjnie panierowane kotlety drobiowe, koniecznie musisz wypróbować przepisu na kotlety z kurczaka w parmezanowej panierce. Soczyste, chrupiące, po prostu pyszne! :)

Kotlety z kurczaka w panierce z parmezanu


Kotlety z kurczaka w panierce z parmezanu - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 60 g sera Grana Padano
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 2 jajka
  • mąka do panierowania
  • przyprawy: sól i pieprz
  • olej do smażenia


Kotlety z kurczaka w panierce z parmezanu - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem.
  • Do jednego talerza wsyp bułkę tartą i dodaj starty na najmniejszych oczkach tarki ser Grana Padano. Wymieszaj.
  • Na drugim talerzu rozkłóć jajka, a do trzeciego wsyp mąkę.
  • Mięso panieruj najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej wymieszanej z serem.
  • Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety z kurczaka w panierce z parmezanu


piątek, listopada 26, 2021

Ciastka kajmakowe

Ciastka kajmakowe

Jeśli lubisz mocno kruche ciasteczka i kajmak to poniższy przepis zdecydowanie przypadnie Ci do smaku. Polecam!
Ciastka kajmakowe


Ciastka kajmakowe - składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 200 g masy kajmakowej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Ciastka kajmakowe - przepis:

  • Miękkie masło utrzyj z cukrem i kajmakiem. Dodaj mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i aromat waniliowy. Zagnieć gładkie ciasto.
  • Z powstałej ciasta uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kuleczki lekko spłaszcz przy pomocy widelca.
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Smacznego!
Ciastka kajmakowe


czwartek, listopada 25, 2021

Drobiowe kotlety siekane z kaszą jaglaną

Drobiowe kotlety siekane z kaszą jaglaną

Bardzo smaczne, delikatne, siekane kotlety drobiowe wzbogacone o kaszę jaglaną, marchewkę i ser żółty, stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych kotletów z piersi kurczaka.

Drobiowe kotlety siekane z kaszą jaglaną



Drobiowe kotlety siekane z kaszą jaglaną - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 1 cebula
  • szczypiorek z dwóch cebulek dymek
  • 2 jajka
  • 2 małe marchewki
  • 75 g sera żółtego
  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia


Drobiowe kotlety siekane z kaszą jaglaną - przepis:

  • Mięso oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę. 
  • Do mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę i szczypiorek, startą na dużych oczkach tarki marchewkę i żółty ser oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Wbij jajka, wsyp mąkę, dodaj również sól, pieprz, kurkumę i przyprawę do kurczaka. Dokładnie wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię, formując niewielkie kotleciki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Drobiowe kotlety siekane z kaszą jaglaną

Drobiowe kotlety siekane z kaszą jaglaną


wtorek, listopada 23, 2021

Racuchy z czekoladą

Racuchy z czekoladą

Przepis na puszyste, miękkie, kryjące w swym środku czekoladę racuszki drożdżowe, którym trudno się oprzeć. Polecam zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek. :)
Racuchy z czekoladą


Racuchy drożdżowe z czekoladą - składniki: 

  • 50 g drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 300 ml letniego mleka
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • około 20 kostek gorzkiej czekolady


Racuchy drożdżowe z czekoladą - przepis:

  • Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i 0,5 szklanki letniego mleka. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, sól, aromat waniliowy, roztopione masło, jajka, pozostałe mleko i wyrośnięty rozczyn. Dokładnie wyrób ciasto. 
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. 
  • Po upływie powyższego czasu na patelnię wlej olej w takiej ilości, by było go około 2 cm na dnie. Dobrze rozgrzej.
  • Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie racuszki. Na wierzch każdego racuszka połóż kostkę czekolady i przykryj ją niewielką ilością ciasta. Smaż na niewielkiej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy możesz dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Racuchy z czekoladą

Racuchy z czekoladą

Racuchy z czekoladą

poniedziałek, listopada 22, 2021

Odrywane bułki drożdżowe z marmoladą

Odrywane bułki drożdżowe z marmoladą

Wyśmienite, wyjątkowo puszyste bułeczki drożdżowe do odrywania z dodatkiem ulubionej marmolady, którą z powodzeniem możesz zastąpić powidłami, budyniem waniliowym czy nadzieniem twarogowym. Najlepiej smakują w towarzystwie filiżanki kawy lub kubka kakao.
Odrywane bułki drożdżowe z marmoladą




Odrywane bułki drożdżowe z marmoladą - składniki:

  • 25 g drożdży
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 325 g mąki pszennej
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • około 150 g ulubionej marmolady
  • dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułek

Odrywane bułki drożdżowe z marmoladą - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru,  mleko i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Do miski wsyp mąkę, pozostały cukier i sól, wbij jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Składniki wymieszaj łyżką. Teraz wlej roztopione i ostudzone masło. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto  przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut, aż podwoi swoją objętość. 
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć, a następnie podziel na 12 części. Każdy kawałek ciasta krótko wyrób i uformuj okrągły placek. Na środku każdego placka połóż czubatą łyżeczkę marmolady. Dokładnie zlep brzegi, uformuj okrągłe bułeczki. 
  • Bułki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkiej odległości od siebie, zlepieniem do dołu. 
  • Bułki przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. 
  • Przed pieczeniem posmaruj bułki rozkłóconym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut - do zarumienienia.
  • Po ostudzeniu posyp bułki cukrem pudrem. 
Smacznego!
Odrywane bułki drożdżowe z marmoladą

Odrywane bułki drożdżowe z marmoladą


niedziela, listopada 21, 2021

Czekoladowo-orzechowy tort bezowy

Czekoladowo-orzechowy tort bezowy

Mocno czekoladowy i orzechowy, chrupiący, wspaniale prezentujący się tort bezowy to idealne ciasto na święta i nie tylko. Ten smak zachwyci każdego! :)
Czekoladowo-orzechowy tort bezowy




Czekoladowo-orzechowy tort bezowy - składniki na 4 blaty bezowe:

  • 6 białek z jajek rozmiar L
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki zmielonych, podpieczonych orzechów laskowych bez skórki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 150 g gorzkiej czekolady

Czekoladowo-orzechowy tort bezowy - składniki na krem:

  • 250 g mascarpone
  • 330 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g gorzkiej czekolady


Pozostałe składniki:

  • 1/4 szklanki posiekanych, podpieczonych orzechów laskowych bez skórki
  • 25 g gorzkiej czekolady

Czekoladowo-orzechowo tort bezowy - składniki na 4 blaty bezowe: 

  • W pierwszej kolejności przygotuj blaty bezowe. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj cukier, cały czas miksując do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru i uzyskania gęstej, lśniącej masy. Dodaj mąkę ziemniaczaną i orzechy laskowe. Delikatnie wymieszaj szpatułką, tylko do połączenia się składników.
  • Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na każdej z blach narysuj dwa okręgi o średnicy 20 cm. Łącznie należy narysować 4 okręgi. Masę podziel na 4 części, równomiernie wyłóż na narysowane okręgi. 
  • Blaty bezowe włóż do piekarnika nagrzanego do 140 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Blaty bezowe wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.
  • Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Płynną, lekko przestudzoną czekoladą równomiernie posmaruj 4 blaty bezowe. Odłóż na bok, do całkowitego zastygnięcia.
  • Przygotuj krem. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z mascarpone. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Dodaj czekoladę startą na dużych oczkach tarki, wymieszaj szpatułką. Krem podziel na 4 części. Krem równo wyłóż na 4 blaty bezowe.
  • Złóż tort, układając blaty bezowe na sobie. Wierzch tortu posyp posiekanymi orzechami laskowymi i startą na dużych oczkach tarki czekoladą. 
  • Tort włóż na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!

Źródło przepisu: mojewypieki.com

Czekoladowo-orzechowy tort bezowy

Czekoladowo-orzechowy tort bezowy

Czekoladowo-orzechowy tort bezowy

Czekoladowo-orzechowy tort bezowy

sobota, listopada 20, 2021

Karkówka zapiekana w sosie pomidorowym

Karkówka zapiekana w sosie pomidorowym

Karkówka zapiekana w sosie pomidorowym, obłożona cebulą, to doskonały pomysł na rodzinny pomysł. Wypróbuj najlepszy przepis na karkówkę zapiekaną w sosie pomidorowym i ciesz się smakiem miękkiego, kruchego i aromatycznego mięsa.
Karkówka zapiekana w sosie pomidorowym


Karkówka zapiekana w sosie pomidorowym - składniki:

  • 1,5 kg karkówki
  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 200 g śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 5 ząbków czosnku 
  • 2 cebule do obłożenia mięsa
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: mąka pszenna do obtoczenia mięsa + olej do smażenia


Karkówka zapiekana w sosie pomidorowym - przepis:

  • Mięso pokrój w dość cienkie plastry. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Obtocz w mące. Na rozgrzanym oleju obsmaż kawałki mięsa.
  • Przygotuj sos. Do garnka wlej bulion, dodaj przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, śmietanę i 2 łyżki mąki pszennej. Wymieszaj przy pomocy rózgi kuchennej. Dodaj cukier i ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki. Ponownie wymieszaj. Zagotuj zawartość garnka.
  • W naczyniu żaroodpornym ułóż obsmażone plastry mięsa. Na mięsie ułóż cebulę pokrojoną w piórka. Całość zalej sosem. 
  • Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 15 minut.
Smacznego!
Karkówka zapiekana w sosie pomidorowym

Karkówka zapiekana w sosie pomidorowym

Karkówka zapiekana w sosie pomidorowym

Karkówka zapiekana w sosie pomidorowym

piątek, listopada 19, 2021

Czosndogi

Czosndogi

Czosndog to połączenie hot-doga z bagietką czosnkową. Z dodatkiem mozzarelli, świeżych warzyw i sosem miodowym smakuje naprawdę wyśmienicie. Warto wypróbować! :)
Czosndogi


Czosndogi - składniki:

  • 3 bułki czosnkowe
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 4-5 parówek
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 3 łyżeczki musztardy

Składniki na sos:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz


Czosndogi - przepis:

  • Pomidora, ogórka i cebulę pokrój w drobną kostkę. Do warzyw dodaj składniki na sos, czyli olej, ocet, miód oraz sól i pieprz. 
  • Bułki czosnkowe przekrój na pół, ale w taki sposób, by całkowicie ich nie rozkroić. Środek każdej bułki posmaruj musztardą, wyłóż część sera, kolejno parówki i ponownie ser. 
  • Bułki czosnkowe wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. 
  • Po upieczeniu, na wierzchu bułki, ułóż wcześniej przygotowane warzywa. Całość polej ketchupem lub innym ulubionym sosem. 
Smacznego!
Czosndogi

Czosndogi

Czosndogi


czwartek, listopada 18, 2021

Makaron ze szpinakiem i fasolką szparagową w sosie z serków topionych

Makaron ze szpinakiem i fasolką szparagową w sosie z serków topionych

Makaron ze szpinakiem i fasolką szparagową w kremowym sosie z serków topionych to proste i szybkie, a przy tym wyjątkowo pyszne, bezmięsne danie obiadowe. :)
Makaron ze szpinakiem i fasolką szparagową w sosie z serków topionych





Makaron ze szpinakiem i fasolką szparagową - składniki:

  • 300 g makaronu
  • 4 ząbki czosnku
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 225 mrożonej fasolki szparagowej
  • 100 g serka topionego gouda lub ementaler
  • 100 g śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie

Makaron ze szpinakiem i serkiem topionym - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzej masło, wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 3 minuty. 
  • Na patelnię dodaj szpinak i fasolkę szparagową, przykryj pokrywką i smaż na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut - do momentu rozmrożenia się warzyw. 
  • Na patelnię dodaj serek topiony i śmietanę. Wymieszaj i gotuj przez około 5 minut. Makaron dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i ziołami prowansalskimi. 
Smacznego!
Makaron ze szpinakiem i fasolką szparagową w sosie z serków topionych


środa, listopada 17, 2021

Ciasto z kisielową pianką i brzoskwiniami

Ciasto z kisielową pianką i brzoskwiniami

Pyszne, lekkie ciasto na biszkopcie z aksamitną pianką kisielową, brzoskwiniami i galaretką. Polecam. :)
Ciasto z kisielową pianką i brzoskwiniami

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Składniki na kisielową piankę:

  • 1 litr wody
  • 2 opakowania kisielu o smaku morelowym (bez cukru)
  • 6 łyżek cukru
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Pozostałe składniki:

  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 750 ml gorącej wody
  • 1 puszka brzoskwiń


Ciasto z kisielową pianką i brzoskwiniami - przepis:

  • W pierwszej kolejności upiecz biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę pszenną przesianą z mąką ziemniaczaną, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
  • Przygotuj kisielową piankę. Do rondelka wlej 750 ml wody. Dodaj cukier, doprowadź do wrzenia. W 250 ml wody rozmieszaj dwa proszki kisielowe. Mieszankę wlej na gotującą się wodę z cukrem, ugotuj gęsty kisiel. Zdejmij z palnika. Do gorącego kisielu wsyp dwie suche galaretki brzoskwiniowe i energicznie mieszaj, do momentu dokładnego rozpuszczenia się galaretek. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Pozostałe dwie galaretki rozpuść w 750 ml gorącej wody. Pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki, do lekkiego stężenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Ubitą śmietanę dodaj do zimnego kisielu, delikatnie wymieszaj łyżką. 
  • Do formy przełóż jeden blat biszkoptowy. Równomiernie wylej kisielową piankę, ułóż drugi blat biszkoptowy. 
  • Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałki, ułóż na biszkopcie. Zalej tężejącą galaretką. Ciasto włóż na kilka minimum 6 godzin do lodówki.
Smacznego!

Źródło przepisu: smakinatalerzu.pl
Ciasto z kisielową pianką i brzoskwiniami

Ciasto z kisielową pianką i brzoskwiniami

Ciasto z kisielową pianką i brzoskwiniami

wtorek, listopada 16, 2021

Placki jogurtowe z bananem

Placki jogurtowe z bananem

Placki jogurtowe z bananami są smaczne i szybkie w przygotowaniu. To idealny pomysł na śniadanie czy podwieczorek.
Placki jogurtowe z bananem



Placki jogurtowe z bananem - składniki:

  • 330 g jogurtu naturalnego
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 3 banany
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 4 jajka
  • olej do smażenia


Placki jogurtowe z bananem - przepis:

  • Banany zmiksuj blenderem lub dobrze rozgnieć widelcem. 
  • Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Do miski wlej jogurt, wsyp mąkę, dodaj zmiksowane banany, cukier i żółtka. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Dodaj ubitą pianę. Delikatnie wmieszaj w ciasto.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Placki jogurtowe z bananem

poniedziałek, listopada 15, 2021

Zakręcone drożdżówki z serem

Zakręcone drożdżówki z serem

Miękkie i puszyste ciasto drożdżowe w połączeniu z wyśmienitym nadzieniem serowym przygotowanym na bazie niezmielonego sera w kostce i lukier cytrynowy... Brzmi pysznie, prawda? Zapraszam na zakręcone drożdżówki z serem. :)
Zakręcone drożdżówki z serem




Zakręcone drożdżówki z serem - składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 40 g roztopionego i ostudzonego masła

Zakręcone drożdżówki z serem - składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru 
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 25 g miękkiego masła

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1,5 łyżki mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny


Zakręcone drożdżówki z serem - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru,  mleko i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę, cukier, jajko i wyrośnięty rozczyn. Składniki wymieszaj łyżką. Teraz wlej roztopione i ostudzone masło. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto  przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • W międzyczasie przygotuj masę serową. Ser rozgnieć widelcem, dodaj żółtka, cukier, cukier waniliowy i masło. Dokładnie wymieszaj.
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć na podsypanej mąką stolnicy. Rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 50x40 cm. Posmaruj masą serową. 
  • Następnie złóż do środka 1/3 dolnej części ciasta, lekko przyklep. Teraz złóż do środka pozostałą górną 1/3 ciasta.
  • Powstały złożony prostokąt pokrój na 12 równych części. 
  • Każdą część ciasta przekręć w połowie, by powstała spirala.
  • Bułki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. 
  • Po upływie powyższego czasu drożdżówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z mlekiem i sokiem z cytryny. Ciasto polukruj po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!
Zakręcone drożdżówki z serem

niedziela, listopada 14, 2021

Ekspresowe ciasto czekoladowe z dżemem

Ekspresowe ciasto czekoladowe z dżemem

Puszyste, wilgotne, pyszne i aromatyczne, a przy tym ekspresowe i banalne w przygotowaniu ciasto czekoladowe z dodatkiem dżemu i polewą czekoladową.
Ekspresowe ciasto czekoladowe z dżemem


Ciasto czekoladowe z dżemem - składniki:

  • 220 g mąki pszennej
  • 140 g cukru
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 duże jajka (rozmiar L)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 5 łyżek ulubionego dżemu (użyłam dżemu z czarnych porzeczek)

Ciasto czekoladowe z dżemem - składniki na polewę czekoladową:

  • 150 g śmietany kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • dodatkowo: garść wiórków kokosowych

Ciasto czekoladowe z dżemem - przygotowanie:

  • W jednej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao i sodę oczyszczoną.
  • W drugiej misce rozkłóć jajka, dodaj olej, mleko i dżem. Wymieszaj. 
  • Suche składniki wsyp do mokrych. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Formę do pieczenia o wymiarach około 25x15 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  • Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wlej śmietankę, dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Ustaw niewielką moc palnika i podgrzewaj mieszankę do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady i dokładnego połączenia się składników. Uważaj, by nie doprowadzić mieszanki do zagotowania. Polewę pozostaw do ostudzenia.
  • Ostudzone ciasto polej polewą. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi. 
Smacznego!
Ekspresowe ciasto czekoladowe z dżemem

Ekspresowe ciasto czekoladowe z dżemem


sobota, listopada 13, 2021

Kremowa zupa pomidorowa

Kremowa zupa pomidorowa

Przepis na kremową zupę pomidorową, którą przygotujesz w pół godziny. Aksamitna zupa pomidorowa to wyśmienite danie, na które z pewnością skuszą się nawet niejadki.
Kremowa zupa pomidorowa



Kremowa zupa pomidorowa - składniki:

  • 250 g mrożonej włoszczyzny
  • 2 łyżki masła
  • 700 ml passaty 
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, szczypta cukru

Kremowa zupa pomidorowa- przepis:

  • W garnku z grubym z dnem roztop masło. Wrzuć mrożoną włoszczyznę, smaż przez 7 minut.
  • Do garnka dodaj passatę, pomidory z puszki, bulion oraz wszystkie przyprawy. Zagotuj. Zmniejsz moc palnika, gotuj pod przykryciem przez 20 minut. 
  • Z garnka wyjmij liście laurowe i ziele angielskie. Zupę zmiksuj blenderem, a następnie przetrzyj przez sito, by było aksamitna i kremowa. 
  • Do zupy dodaj śmietankę, wymieszaj, ewentualnie dopraw do smaku.
  • Zupę podawaj z ulubionym makaronem.
Smacznego!
Kremowa zupa pomidorowa

Kremowa zupa pomidorowa


Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger