poniedziałek, 1 listopada 2021

Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym

Chleb na drożdżach pszenno-żytni to prosty w przygotowaniu chleb na mące pszennej i mące żytniej z dodatkiem jogurtu naturalnego, który jest chrupiący, puszysty i pyszny.
Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym




Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym - składniki:

  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 350 g mąki pszennej typ 550
  • 200 g mąki żytniej
  • 100 g jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka octu

Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i wodę. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsyp mąkę pszenną, żytnią, jogurt naturalny, sól, ocet i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Po upływie powyższego czasu przełóż wyrośnięte ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Krótko zagnieć. Uformuj podłużny bochenek.
  • Chleb przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wierzch chleba obsyp mąką i ponacinaj nożem. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Na dno piekarnika wstaw naczynie wypełnione wodą. Następnie rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Włóż chleb i piecz przez 55 minut. 
Smacznego!
Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym

Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym

Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym

Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz