niedziela, 7 listopada 2021

Ciasto góra lodowa

Ciasto góra lodowa to pyszne, efektowne i proste w przygotowaniu ciasto składające się z biszkoptu kakaowego, kremu budyniowego, biszkoptu i dwóch mlecznych kremów: waniliowego i czekoladowego.
Ciasto góra lodowa

Ciasto góra lodowa - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Ciasto góra lodowa - składniki na krem budyniowy:

  • 3 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 2x40 g)
  • 2 żółtka 
  • 200 g miękkiego masła

Góra lodowa ciasto - składniki na polewę:

  • 200 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka w proszku + 1 czubata łyżka mleka w proszku
  • 1 łyżka kakao

Pozostałe składniki:

  • około 200 g biszkoptów

Ciasto góra lodowa - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania partiami dodawaj cukier i miksuj do czasu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Wsyp mąkę przesianą z kakao i mąką ziemniaczaną, delikatnie wmieszaj łyżką.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto na biszkopt przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka.
  • Od razu po upieczeniu biszkopt upuść na zabezpieczoną podłogę z wysokości około 30 cm. Pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 2 szklanki mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka wsyp proszki budyniowe i dodaj żółtka. Zmiksuj na jednolitą masę. Mieszaninę wlej na gotujące się mleko i ugotuj gęsty budyń. Budyń przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego ostudzenia.  Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj do masła budyń. Miksuj do czasu uzyskania jednolitego, gładkiego kremu. 
  • Biszkopt przekrój na dwa blaty. Jeden blat przełóż do formy, wyłóż połowę kremu. Przykryj drugim blatem biszkoptowym, wyłóż resztę kremu. Biszkopty przekrój na pół i ustaw na kremie, na sztorc, jeden obok drugiego.
  • Przygotuj polewę. W rondelku rozpuść masło z cukrem i wodą. Do ciepłej masy wsyp 2 szklanki mleka w proszku i energicznie wymieszaj, by nie było grudek. Masę podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj 1 łyżkę mleka w proszku, do drugiej kakao. Dokładnie wymieszaj obie masy.
  • Biszkopty polej najpierw ciemną, a następnie jasną masą.
  • Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto góra lodowa

Ciasto góra lodowa

Ciasto góra lodowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz