czwartek, 4 listopada 2021

Ciasto Malakoff

Ciasto Malakoff to wyjątkowo smakowite ciasto bez pieczenia na biszkoptach nasączonych rumem i sokiem pomarańczowym z dodatkiem konfitury malinowej, aksamitnego kremu budyniowego i płatków migdałowych. Proste, efektowne i pyszne! :)
Ciasto Malakoff


Ciasto Malakoff - składniki na masę: 

  • 2 i 1/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 3 żółtka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4,5 łyżki mąki pszennej
  • 300 g masła
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka rumu

Pozostałe składniki:

  • 35 sztuk podłużnych biszkoptów
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 50 ml rumu
  • około 100 g konfitury malinowej
  • garść płatków migdałowych



Ciasto Malakoff - przepis:

  • W rondelku zagotuj 1,5 szklanki mleka. Do wysokiego naczynia wlej pozostałe mleko, śmietanę kremówkę, dodaj żółtka, wsyp cukier i cukier waniliowy oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Zmiksuj na gładką i jednolitą masę. Powstałą masę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń pozostaw do ostudzenia. Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Pod koniec miksowania dodaj sok cytryny, a następnie rum. Krótko zmiksuj.
  • Sok pomarańczowy wymieszaj z 50 ml rumu.
  • Płatki migdałowe upraż na suchej patelni.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Na dnie formy ściśle poukładaj biszkopty. Przy użyciu pędzelka nasącz je połową ponczu. Na biszkoptach i w przestrzenie pomiędzy nimi nałóż małymi kleksami konfiturę. Wyłóż połowę kremu. Ułóż drugą warstwę biszkoptów, nasącz ponczem, wyłóż kleksy konfitury i pozostałą częścią kremu. Posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.
Smacznego!


Źródło przepisu: zjemto.blog
Ciasto Malakoff

Ciasto Malakoff

Ciasto Malakoff

Ciasto Malakoff



2 komentarze: