Wyśmienite, przekładane ciasto, które zachwyca swym wyglądem i smakiem. Ciasto Michałek to połączenie wilgotnego ciasta czekoladowego z kremem przygotowanym na bazie mascarpone z dodatkiem kawy i cukierków Michałków oraz kremem śmietankowym. W cieście można również wyczuć dżem wiśniowy, który idealnie balansuje jego słodycz. Całość dopełnia gorzka czekolada i podprażone orzechy laskowe. To najlepsze ciasto na nadchodzące święta, jak i wszelkiego rodzaju uroczystości i imprezy. Bardzo polecam!
Ciasto Michałek - składniki na ciasto:
1 szklanka cukru
0,5 szklanki wody
3/4 szklanki oleju
3 łyżki kakao
5 jajek + 0,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Ciasto Michałek - składniki na krem z cukierkami Michałki:
500 g serka mascarpone
100 ml śmietany kremówki 30%
250 g cukierków Michałki
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Ciasto Michałek - składniki na masę śmietankową:
500 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki zimnej wody
Pozostałe składniki:
około 300 g dżemu wiśniowego
50 g gorzkiej czekolady
100 g posiekanych, podpieczonych orzechów laskowych bez skórki
Ciasto Michałek - przepis:
Do rondelka dodaj cukier i kakao, wlej olej i wodę. Mieszankę zagotuj, następnie zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dokładnie wymieszaj i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Pozostałe składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. Kolejno dodawaj po jednym żółtku, po każdym dodaniu, zmiksuj masę. Do masy jajecznej, powoli, cienkim strumieniem wlej wcześniej przygotowaną mieszankę i krótko zmiksuj na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.
Kolejno dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Składniki delikatnie wymieszaj szpatułką, by dobrze się ze sobą połączyły.
Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45 minut. Pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj masę z cukierkami Michałki. Kawę rozpuszczalną rozpuść w 2 łyżkach gorącej wody. Do misy miksera przełóż serek mascarpone i śmietankę. Zmiksuj na gęsty krem. Pod koniec miksowania dodaj przesiany cukier puder. Dodaj kawę, wymieszaj szpatułką. Do masy dodaj cukierki Michałki starte na dużych oczkach tarki. Wymieszaj szpatułką.
Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę, krótko zmiksuj.
Złóż ciasto. Całkowicie ostudzone ciasto przekrój na dwa blaty. Pierwszy blat przełóż do formy. Blat posmaruj dżemem. Wyłóż krem z Michałkami, równomiernie rozsmaruj, przykryj drugim blatem ciasta. Wyłóż krem śmietankowy, wyrównaj. Wierzch udekoruj czekoladą startą na dużych oczkach tarki i posiekanymi orzechami laskowymi.
Apetycznie wygląda. Moja teściowa kiedyś robiła podobne i się maga nim zajadałam! Zapisuje przepis!
OdpowiedzUsuńWyglonda świetnie,mam ochotę zrobić.
OdpowiedzUsuńI jest pyszne. :) Polecam i pozdrawiam. :)
Usuń