środa, 17 listopada 2021

Ciasto z kisielową pianką i brzoskwiniami

Pyszne, lekkie ciasto na biszkopcie z aksamitną pianką kisielową, brzoskwiniami i galaretką. Polecam. :)
Ciasto z kisielową pianką i brzoskwiniami

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Składniki na kisielową piankę:

  • 1 litr wody
  • 2 opakowania kisielu o smaku morelowym (bez cukru)
  • 6 łyżek cukru
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Pozostałe składniki:

  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 750 ml gorącej wody
  • 1 puszka brzoskwiń


Ciasto z kisielową pianką i brzoskwiniami - przepis:

  • W pierwszej kolejności upiecz biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę pszenną przesianą z mąką ziemniaczaną, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
  • Przygotuj kisielową piankę. Do rondelka wlej 750 ml wody. Dodaj cukier, doprowadź do wrzenia. W 250 ml wody rozmieszaj dwa proszki kisielowe. Mieszankę wlej na gotującą się wodę z cukrem, ugotuj gęsty kisiel. Zdejmij z palnika. Do gorącego kisielu wsyp dwie suche galaretki brzoskwiniowe i energicznie mieszaj, do momentu dokładnego rozpuszczenia się galaretek. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Pozostałe dwie galaretki rozpuść w 750 ml gorącej wody. Pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki, do lekkiego stężenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Ubitą śmietanę dodaj do zimnego kisielu, delikatnie wymieszaj łyżką. 
  • Do formy przełóż jeden blat biszkoptowy. Równomiernie wylej kisielową piankę, ułóż drugi blat biszkoptowy. 
  • Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałki, ułóż na biszkopcie. Zalej tężejącą galaretką. Ciasto włóż na kilka minimum 6 godzin do lodówki.
Smacznego!

Źródło przepisu: smakinatalerzu.pl
Ciasto z kisielową pianką i brzoskwiniami

Ciasto z kisielową pianką i brzoskwiniami

Ciasto z kisielową pianką i brzoskwiniami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz